Ce au fost laserele verzi observate pe cerul deasupra Hawaii? Nu au fost cauzate de NASA

10 02. 2023, 10:00

This browser does not support the video element.

Pe 28 ianuarie, mai multe fascicule de lasere verzi au fost observate mai multe fascicule de lasere verzi deasupra Hawaii, brăzdând cerul nopții precum codul din filmul „Matrix”.

Peisajul a fost surprins de camera unui telescop aflat în vârful celui mai înalt vârf din Hawaii.

Aceasta nu era o navă extraterestră care scanează Pământul pentru semne de viață, cum ar putea comenta unii oameni. Se pare că misterioasele lasere verzi deasupra Hawaii au venit de fapt de la un satelit de pe orbită. Dar nu de la cel la care ne așteptam.

Ce anume a creat lasere verzi deasupra Hawaii?

Inițial, experții de la Observatorul Național Astronomic al Japoniei (NAOJ), instituția care deține camera, au anunțat pe Twitter că probabil că lumina verde a venit de la un dispozitiv radar de pe un satelit din orbită cunoscut sub numele de ICESat-2.

ICESat-2 este deținut de NASA și este folosit pentru a urmări grosimea gheții marine, a calotelor de gheață și a pădurilor de pe Pământ.

Dar pe 6 februarie, NAOJ a actualizat descrierea videoclipului spunând că, pe baza traiectoriei, era puțin probabil să fie un satelit al NASA.

„Potrivit lui dr. Martino, Anthony J., un cercetător NASA care lucrează la ICESat-2 ATLAS, nu este de la instrumentul lor, ci de la alții”, se explică într-o adnotare a videoclipului.

„Colegii săi, dr. Alvaro Ivanoff și colaboratorii, au făcut o simulare a traiectoriei sateliților care au un instrument similar și au găsit cel mai probabil candidat în instrumentul ACDL al satelitului chinez Daqi-1/AEMS”, se menționează în aceeași descriere.

„Apreciem foarte mult eforturile lor în identificarea acestor lasere. Ne pare rău pentru confuzia noastră legată de acest eveniment și impactul său potențial asupra echipei ICESat-2”, au mai menționat specialiștii japonezi.

Satelitul Daqi-1

Satelitul Daqi-1 al Chinei a fost lansat în aprilie anul trecut și, similar cu ICESat-2, este un satelit de monitorizare a mediului atmosferic. Asta înseamnă că se află pe orbită în jurul Pământului pentru a monitoriza nivelul global de carbon, precum și poluarea atmosferică, notează Science Alert.

Daqi-1 conține cinci instrumente care să-l ajute să facă acest lucru, printre care și ACDL, care înseamnă Aerosol and Carbon dioxide Detection Lidar.

Lidar este un acronim pentru imagistică laser, detecție și calculare a distanței și funcționează similar cu un sonar. Dar în loc să trimită unde sonore pentru a cartografia o zonă, trimite raze laser.

Se crede că aceasta a fost sursa de lasere verzi deasupra Hawaii de la finalul lunii ianuarie.

Sursa de lasere verzi deasupra Hawaii

ACDL poate trimite lasere cu lungime de undă dublă la lungimi de undă specifice pentru a detecta diferite molecule din atmosfera Pământului.

Timpul necesar pentru ca aceste fascicule laser să revină la instrument oferă informații despre compoziția atmosferei și a solului de dedesubt.

De exemplu, ACDL poate determina cât de mult CO2 este în atmosfera Pământului prin emiterea a două lasere alternative în jurul intervalului de lungimi de undă de 1572 de nanometri.

„Daqi-1 poate monitoriza poluarea cu particule fine precum PM2,5, gaze poluante, inclusiv dioxid de azot, dioxid de sulf și ozon, precum și concentrația de dioxid de carbon”, explica un comunicat de presă din martie 2021 de la China Aerospace Science and Technology Corporation, care a dezvoltat Daqi -1.

Daqi-1 încă se află la începutul misiunii sale, așa că mai trebuie să așteptăm până vor apărea rezultatele scanărilor sale.

Aceste priveliști ar putea deveni mai comune

Dar dacă totul după cum s-a stabilit, satelitul este doar începutul planurilor Chinei de a urmări poluarea aerului.

„China va produce în viitor o serie de sateliți Daqi, care vor fi utilizați pentru a monitoriza poluarea atmosferică, pentru a oferi suport pentru date de teledetecție pentru autoritățile de mediu și, de asemenea, pentru a sprijini cercetarea științifică privind schimbările climatice globale”, se explică în comunicatul de presă din martie 2021.

„Daqi-1 va fi interconectat cu alți sateliți, printre care Daqi-2, pentru a realiza monitorizarea gazelor cu efect de seră și pentru a ajuta China să reducă emisiile de carbon”, se menționează în comunicat.

Rămâne de văzut dacă aceste lasere verzi de detectare a atmosferei vor deveni mai comune pe măsură ce China atinge acest obiectiv.

Vă recomandăm să citiți și:

Poate fi un cutremur mai mare de 9,5 grade pe scara Richter? Iată ce spun geologii

Singurul interviu filmat cu „părintele Big Bang”, Georges Lemaître, regăsit după 60 de ani

Imagini incredibile arată planete care înconjoară o stea la peste 130 de ani-lumină de Terra

Asimetria bizară a asteroizilor lui Jupiter ar putea fi, în sfârșit, explicată