Un obiect misterios este distrus de gaura neagră supermasivă din centrul Căii Lactee

01 03. 2023, 10:00

În centrul Căii Lactee se află Sagittarius A*, o gaură neagră supermasivă care cântărește de 4,6 milioane de ori mai mult decât Soarele nostru. Sgr A* este orbitată de mai multe stele și de câteva obiecte ciudate, inclusiv misteriosul X7. Este posibil ca X7 să nu mai aibă mult timp de trăit și să devină hrană pentru Sagittarius A* în următorii 15 ani.

Astronomii studiază obiectul, un presupus nor de gaz, de mult timp, iar acum au împărtășit observații cu X7 care se întind pe parcursul a două decenii.

Forma sa schimbătoare este un indiciu că nu este chiar solid, ci este modificat de gravitația găurii negre supermasive. Acum, oamenii de știință suspectează că ar putea fi un nor de resturi de la o coliziune stelară.

X7 are o masă echivalentă cu aproximativ 50 de Pământuri și se află pe o orbită în jurul lui Sagittarius A* care durează aproximativ 170 de ani pentru a se finaliza. Dar echipa crede că norul nu va reuși să își termine orbita.

În 2036, acesta se va afla în cel mai apropiat punct de gaura neagră supermasivă și va fi probabil atras și, în cele din urmă, va intra în spirală spre ea.

X7 va ajunge hrană pentru Sagittarius A* în următorii 15 ani

„Anticipăm că forțele de maree puternice exercitate de gaura neagră galactică îl vor sfâșia în cele din urmă pe X7 înainte ca acesta să termine măcar o orbită”, a declarat co-autorul Mark Morris, profesor de fizică și astronomie la UCLA, într-un comunicat.

La început, s-a crezut că X7 este un obiect G. Acestea sunt obiecte ciudate din centrul galaxiei care arată ca niște nori de gaz, dar care se comportă ca niște stele. Însă niciun obiect G nu s-a schimbat atât de mult precum X7.

„Niciun alt obiect din această regiune nu a prezentat o evoluție atât de extremă”, a declarat Anna Ciurlo, autorul principal, tot de la UCLA. „A început în formă de cometă și oamenii au crezut că poate a căpătat această formă din cauza vânturilor stelare sau a jeturilor de particule de la gaura neagră. Dar, pe măsură ce am urmărit-o timp de 20 de ani, am văzut că a devenit mai alungită. Ceva trebuie să fi pus acest nor pe drumul său special, cu orientarea sa specială”.

Există puține indicii despre proveniența lui X7

„O posibilitate este că gazul și praful lui X7 au fost ejectate în momentul în care două stele au fuzionat”, a explicat Ciurlo, potrivit IFL Science.

„În acest proces, steaua care a fuzionat este ascunsă în interiorul unui înveliș de praf și gaz, ceea ce s-ar putea potrivi descrierii obiectelor G. Iar gazul ejectat a produs, probabil, obiecte de tipul X7”.

„Acesta este un proces foarte dezordonat: Stelele se înconjoară, se apropie, fuzionează, iar noua stea este ascunsă în interiorul unui nor de praf și gaz. X7 ar putea fi praful și gazul ejectat de la o stea care a fuzionat și care este încă acolo undeva”.

O altă explicație este că norul este asociat cu o stea tânără S50 și că norul provine de la aceasta și răspunde la mediul ciudat din jurul găurii negre supermasive.

Descoperirile sunt raportate în The Astrophysical Journal.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O gaură neagră „fugară” a lăsat în urma sa o dâră de stele nou-născute

Telescopul Hubble a surprins ultimele clipe din viața unei stele, devorată de o gaură neagră „flămândă”

Test de cultură generală. Care este diferența dintre o gaură neagră și o gaură de vierme?

Astronomii au găsit o gaură neagră monstruoasă chiar în vecinătatea noastră cosmică