Home » Știință » Test de cultură generală. Care este diferența dintre o gaură neagră și o gaură de vierme?

Test de cultură generală. Care este diferența dintre o gaură neagră și o gaură de vierme?

Publicat: 21.11.2022

Auzim tot timpul vorbindu-se de găuri negre, găuri de vierme și, mai rar, despre găuri albe. Dar care este diferența dintre o gaură neagră și o gaură de vierme?

Diferența dintre o gaură neagră și o gaură de vierme este, în principal, locul unde aceasta se termină fizic. Găurile negre ajung la un punct de densitate extremă numit singularitate, din care nimic nu poate scăpa, nici măcar lungimile de undă ale luminii.

O gaură de vierme are două capete deschise care leagă ipotetic două puncte diferite în timp și spațiu.

Diferența dintre o gaură neagră și o gaură de vierme

Dacă cele două s-ar ciocni vreodată, gaura neagră ar oscila între deschiderile găurii de vierme, rămânând în cele din urmă blocată în mijloc.

O gaură neagră este creată atunci când o stea mare se prăbușește în ea însăși în timpul unei supernove. Densitatea stelei creează un buzunar gravitațional masiv care atrage în el tot ce se află în apropiere.

Marginea unei găuri negre este cunoscută sub numele de orizont de evenimente și odată ce ceva trece de acest punct, nu mai există nicio scăpare. Atracția gravitațională a unei găuri negre este atât de imensă încât chiar și lumina este absorbită în interior. Toate obiectele atrase sunt supuse unei forțe gravitaționale zdrobitoare de neimaginat, pe măsură ce sunt trase spre punctul de capăt super dens al găurii negre cunoscut sub numele de singularitate.

Tipuri diferite de găuri negre

Există trei tipuri diferite de găuri negre: gaură neagră supermasivă, gaură neagră cu masă intermediară și gaură neagră cu masă stelară, conform Scope The Galaxy.

Găurile negre cu masă stelară se formează așa cum este descris mai sus, prin moartea unei stele mari care colapsează. O gaură neagră cu masă intermediară este puțin mai mare decât o gaură neagră cu masă stelară și s-ar putea forma atrăgând stelele din apropiere, deși nu au fost descoperite multe, așa că încă se cunosc puține lucruri despre ele.

O gaură neagră supermasivă poate fi găsită în centrul unei galaxii și consumă stele și găuri negre mai mici pentru a obține dimensiunea sa masivă de milioane de ori mai mare decât Soarele nostru.

Ce este o gaură de vierme?

O gaură de vierme este un corp ceresc teoretic prin care două puncte separate din spațiu și timp sunt conectate. Conform teoriei relativității a lui Einstein, o gaură de vierme este posibilă, deși existența acestora nu s-a confirmat în universul nostru.

Există câteva teorii cu privire la modul în care se poate forma o gaură de vierme. Unii cred că găurile de vierme se nasc din încurcarea a două găuri negre. Ipotetic, dacă singularitățile a două găuri negre sunt unite pentru a forma un tunel, atunci este posibil să se creeze o gaură de vierme cu orizonturile evenimentelor separate în diferite puncte de timp și spațiu.

Alții speculează că ciocnirea unei găuri negre, de unde nimic nu poate scăpa, și a unei găuri albe, în care nimic nu poate intra, ar putea crea o gaură de vierme. Rămâne de văzut dacă găurile de vierme există în afara domeniului teoretic.

Se presupune că există două tipuri de găuri de vierme: Lorentzian și Euclidian. Găurile de vierme lorentziene sunt portalurile clasice între două puncte diferite în timp și spațiu. Găurile de vierme euclidiene sunt puțin mai complicate, respectând legile mecanicii cuantice și ocupându-se de fizica particulelor mai mult decât de dimensiunile spațiu-timp.

Așadar, care este diferența dintre o gaură neagră și o gaură de vierme?

Cea mai semnificativă diferență dintre o gaură neagră și o gaură de vierme este destinația finală a obiectelor atrase în interiorul fiecăreia. Ele diferă, de asemenea, prin capacitatea lor gravitațională și emisiile potențiale de radiații.

Într-o gaură neagră, toate obiectele ajung într-un punct cunoscut sub numele de singularitate, din care ipotetic nu pot fi eliberate niciodată. Pe de altă parte, un obiect care intră într-o gaură de vierme călătorește ca printr-un tunel și este eliberat prin celălalt capăt într-un moment diferit în timp și spațiu.

În ceea ce privește atracția gravitațională, nimic nu poate scăpa dintr-o gaură neagră odată ce traversează orizontul evenimentelor. Cu toate acestea, conform modelului teoretic al unei găuri de vierme, punctul comparabil cu orizontul de evenimente al unei găuri negre ar trebui să fie mai îngăduitor, având în vedere că obiectele ar ieși din și ar intra în gaura de vierme în acel punct.

Există o nouă teorie care propune o modalitate potențială de a determina diferența dintre o gaură neagră și o gaură de vierme pur și simplu prin măsurarea emisiilor de radiații gamma. În teorie, razele gamma ar trebui să fie emise într-un singur flux de jet dintr-o gaură neagră, în timp ce radiația gamma a unei găuri de vierme ar apărea ca o sferă gigantică.

Ce s-ar întâmpla dacă cele două tipuri de găuri cosmice ar interacționa?

Dacă o gaură neagră se ciocnește cu o gaură de vierme mai mare decât ea, gaura neagră ar fi prinsă într-o călătorie dus-întors între cele două deschideri ale găurii de vierme înainte de a rămâne blocată în centrul tunelului.

Dacă o gaură neagră mare s-ar ciocni cu o gaură de vierme mai mică, gaura neagră ar consuma gaura de vierme și energiile masive dobândite ar duce cel mai probabil la crearea unei găuri negre și mai mari.

Coliziunea dintre o gaură neagră și o gaură de vierme care duce la blocarea găurii negre în centrul găurii de vierme ar putea oferi o modalitate de a detecta găurile de vierme. Semnalul gravitațional emis de gaura neagră blocată pentru totdeauna, oscilând în mijlocul tunelului găurii de vierme, poate fi suficient de unic pentru ca oamenii de știință să demonstreze existența unei găuri de vierme.

Pe scurt, despre diferența dintre o gaură neagră și o gaură de vierme

Găurile negre și găurile de vierme sunt două dintre cele mai ciudate și unice fenomene ale spațiului, dintre care una știm că există cu siguranță, iar cealaltă încă este pură speculație. Un obiect care călătorește într-o gaură neagră intră în orizontul evenimentelor și în cele din urmă devine atras în singularitate din cauza cantității masive de forță gravitațională.

Un obiect care intră într-o gaură de vierme, pe de altă parte, călătorește printr-un tunel făcut în spațiu și timp și iese în cealaltă parte într-un loc complet diferit. În cazul în care aceste două ființe masive se ciocnesc, o gaură neagră rămâne în mod invariabil blocată într-o gaură de vierme pe termen nelimitat sau gaura de vierme s-ar putea prăbuși și forma o nouă gaură neagră.

Vă recomandăm să citiți și:

Reușită pentru Artemis I! NASA a lansat cea mai puternică rachetă construită vreodată

Migrația planetară timpurie poate explica planetele lipsă din Univers

Ce se întâmplă cu Jupiterii fierbinți atunci când steaua lor devine o gigantă roșie?

Poate într-adevăr Telescopul Webb să vadă galaxiile alcătuite din stele primordiale?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cum a ajuns România cea mai mare țară din Europa de Sud-Est
Cum a ajuns România cea mai mare țară din Europa de Sud-Est
Daniel Băluță, premiat la Gala Mari Sportivi 2024! Primarul Sectorului 4 a construit Berceni Arena, singurul patinoar ridicat în București în ultimii 70 de ani: „Comunitatea și-a dorit să relanseze sporturile de iarnă”
Daniel Băluță, premiat la Gala Mari Sportivi 2024! Primarul Sectorului 4 a construit Berceni Arena, singurul patinoar ...
Țânțarii purtători de paraziți modificați genetic ar putea fi utilizați pentru imunizarea împotriva malariei
Țânțarii purtători de paraziți modificați genetic ar putea fi utilizați pentru imunizarea împotriva malariei
Achillia și Amazon, două dintre cele mai faimoase gladiatoare
Achillia și Amazon, două dintre cele mai faimoase gladiatoare
Cum a trăit Marea Unire un diplomat din România. Regina Maria l-a considerat „un adevărat prieten”
Cum a trăit Marea Unire un diplomat din România. Regina Maria l-a considerat „un adevărat prieten”
Nat King Cole, unul dintre cei mai mari soliști vocali din lume și un pionier al egalității rasiale
Nat King Cole, unul dintre cei mai mari soliști vocali din lume și un pionier al egalității rasiale
Aleksandr Isayevici Soljenițîn, un prooroc al secolului XX. Cum a schimbat percepția asupra comunismului
Aleksandr Isayevici Soljenițîn, un prooroc al secolului XX. Cum a schimbat percepția asupra comunismului
Taxele pe băuturile dulci nu arată niciun rezultat în scăderea obezității tinerilor
Taxele pe băuturile dulci nu arată niciun rezultat în scăderea obezității tinerilor
Vegetarienii consumă mai multe alimente ultraprocesate decât cei care mănâncă în mod regulat carne, arată un studiu
Vegetarienii consumă mai multe alimente ultraprocesate decât cei care mănâncă în mod regulat carne, arată un studiu
Drumul către Marea Adunare de la Alba Iulia. „Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai minunată a istoriei româneşti”
Drumul către Marea Adunare de la Alba Iulia. „Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai minunată a istoriei ...
Astronomii au măsurat electroni cosmici la cele mai înalte energii de până acum
Astronomii au măsurat electroni cosmici la cele mai înalte energii de până acum
SUA a aprobat vânzarea de arme către Taiwan
SUA a aprobat vânzarea de arme către Taiwan
Cel mai mare și mai valoros depozit de aur din lume, descoperit în China
Cel mai mare și mai valoros depozit de aur din lume, descoperit în China
Volodimir Zelenski acceptă încetarea războiului în schimbul aderării Ucrainei la NATO
Volodimir Zelenski acceptă încetarea războiului în schimbul aderării Ucrainei la NATO
ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI: Cum au fost realizate singurele fotografii ale Unirii de la 1918. Samoilă Mârza, ajuns întâmplător fotograful Unirii
ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI: Cum au fost realizate singurele fotografii ale Unirii de la 1918. Samoilă Mârza, ajuns întâmplător ...
Shein și Temu continuă să vândă jucării, în ciuda acuzațiilor că vând produse contrafăcute
Shein și Temu continuă să vândă jucării, în ciuda acuzațiilor că vând produse contrafăcute
Thailanda trimite acasă în Madagascar aproape 1.000 de animale pe cale de dispariție
Thailanda trimite acasă în Madagascar aproape 1.000 de animale pe cale de dispariție
Un studiu dezvăluie ce se întâmplă în creierul oamenilor de Black Friday
Un studiu dezvăluie ce se întâmplă în creierul oamenilor de Black Friday