Cercetătorii cred că Universul ar fi putut să fie creat printr-un Big Bang Întunecat

16 03. 2023, 20:00

Este posibil ca Big Bangul să nu fi fost singurul model cosmologic care explică dezvoltarea Universului. Apariția tuturor particulelor și radiațiilor din Univers ar fi putut să fie însoțită de un alt Big Bang, care ar fi inundat Universul cu particule de materie întunecată. Iar noi am putea fi capabili să o detectăm.

Potrivit imaginii cosmologice standard, Universul era un loc foarte exotic. Poate că cel mai important lucru care s-a întâmplat în Cosmos a fost inflația care, la foarte scurt timp după Big Bang a trimis Universul nostru într-o perioadă de expansiune extrem de rapidă, potrivit Science Alert.

Atunci când inflația a luat sfârșit, câmpurile cuantice exotice care au condus acel eveniment s-au dezintegrat și s-au transformat în avalanșa de particule și radiații care au rămas astăzi.

Nucleosinteza Big Bang

Atunci când Universul avea mai puțin de 20 de minute, aceste particule au început să se asambleze în primii protoni și neutroni în timpul a ceea ce noi numim nucleosinteza Big Bang.

Nucleosinteza Big Bang este un pilon al cosmologiei moderne, deoarece calculele din spatele său prezic cantitatea de hidrogen și de heliu din Cosmos.

Totuși, în ciuda succesului acestei imagini a Universului timpuriu, încă nu înțelegem materia întunecată, care este forma misterioasă și invizibilă a materiei, care ocupă majoritatea masei din Cosmos.

Presupunerea standard în modelele Big Bang este că, indiferent ce proces a generat particulele și radiațiile, acesta a creat, de asemenea, materia întunecată. După aceea, materia întunecată a rămas prin preajmă, ignorând orice altceva era în jur.

O echipă de cercetători a propus o nouă idee. Ei susțin că epoca inflației și cea a nucleosintezei din Big Bang nu au fost singure.

Posibilitatea ca materia întunecată să fi evoluat pe o traiectorie complet diferită

S-ar putea ca materia întunecată să fi evoluat de-a lungul unei traiectorii complet separate. În acest scenariu, când inflația s-a încheiat, Universul era încă inundat de particule și radiații, dar nu și de materie întunecată. În schimb, rămăsese un câmp cuantic, care nu s-a dezintegrat.

Pe măsură ce Universul s-a extins și s-a răcit, acel câmp cuantic suplimentar s-a transformat în cele din urmă, declanșând formarea materiei întunecate.

Avantajul acestei abordări este că decuplează evoluția materiei întunecate de materia normală, astfel încât nucleosinteza Big Bang poate să continue așa cum o înțelegem în prezent, în timp ce materia întunecată evoluează pe o cale separată.

Big Bangul Întunecat ar fi avut loc atunci când Universul avea mai puțin de o lună

Abordarea deschide, totodată, alte căi de explorare a unei varietăți bogate de modele teoretice privind materia întunecată, pentru că acum, că aceasta are un traseu evolutiv separat, este mai ușor de urmărit în calcule.

De exemplu, echipa din spatele lucrării a putut să determine că, dacă a existat un așa-numit Big Bang Întunecat, acest lucru s-a întâmplat atunci când Universul nostru avea mai puțin de o lună.

Cercetătorii au constatat că apariția unui Big Bang Întunecat a scos la iveală o amprentă unică a undelor gravitaționale puternice, care ar persista până în Universul din zilele actuale.

Încă nu știm dacă a avut loc cu adevărat un Big Bang Întunecat, dar această lucrare oferă o cale clară pentru a testa o astfel de idee.

Vă mai recomandăm și: 

Astronomii au stabilit limitele energiei și ale materiei întunecate din Univers

Abilitatea creierului de a percepe spațiul, asemănătoare expansiunii Universului

Uraganele din spațiul cosmic ne-ar putea arăta calea spre lumi extraterestre

NASA și oficialii americani cred că avem nevoie de mai multe reguli pentru spațiul cosmic