Test de cultură generală. Câți neuroni are creierul uman?

13 04. 2023, 11:00

Pentru o lungă perioadă de timp, cercetătorii în neuroștiințe spuneau că există aproximativ 100 de miliarde de neuroni în creierul uman. Interesant este faptul că nimeni nu a publicat vreodată o lucrare științifică evaluată de colegi care să susțină acest număr. Mai degrabă a fost interpolat în mod informal din alte măsurători.

Un studiu din 2009 a încercat să facă o estimare mai precisă.

Aproximativ 86 de miliarde de neuroni se află în creierul uman. Cel mai simplu mod de a estima numărul de neuroni din creier este de a număra câți sunt într-o parte a creierului și apoi de a extrapola pentru restul volumului creierului.

Dar metoda are câteva probleme. Densitatea neuronală a creierului nu este uniformă. De exemplu, cerebelul conține aproximativ jumătate din toți neuronii din sistemul nervos central, dar este mult sub jumătate din volum.

Cercetătorii în neuroștiințe credeau că există 100 de miliarde de neuroni în creier

Este greu de obținut o estimare chiar și pentru o singură regiune a creierului, deoarece neuronii sunt atât de denși și de întrepătrunși (și în mare parte transparenți) încât sunt greu de numărat în mod separabil.

O metodă este de a folosi o tehnică de colorare pentru a face neuronii suficient de vizibili pentru a-i număra. O metodă clasică este „colorația Golgi” (numită după laureatul Premiului Nobel Camillo Golgi). Această metodă colorează doar câteva procente din neuroni (nimeni nu este foarte sigur de ce).

Folosind această metodă, puteți estima ce proporție de neuroni se colorează, observați numărul acestora într-un anumit segment de creier, apoi extrapolați.

Noua metodă însă, care ne oferă cifra de 86 de miliarde de neuroni, este inteligentă și unică.

Metoda presupune dizolvarea membranelor celulelor din creier și crearea unui amestec omogen din întreaga supă.

Cel mai simplu mod de a estima numărul de neuroni din creier

Nucleii acestor celule sunt colorați cu ajutorul unor markeri diferiți pentru a diferenția neuronii de glia, ceea ce permite analizarea numărului de nuclee celulare aparținând neuronilor (spre deosebire de alte celule din creier, cum ar fi glia) și apoi se mărește pentru a obține numărul total.

Marele avantaj al acestei metode este că, spre deosebire de numărul de neuroni dintr-o parte a creierului și apoi extrapolarea pe baza acestuia, ea trece peste problema faptului că diferite regiuni ale creierului pot avea neuroni mai mult sau mai puțin compacți.

Așadar, aceasta este cea mai recentă estimare plauzibilă. Dar observați că, pentru a face acest lucru, cercetătorii folosesc în continuare metoda extrapolării, arată Nature.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Oamenii de știință au descoperit cum pot genera noi neuroni în creier

Cercetătorii au identificat neuronii care pot „mirosi” pericolul

Oamenii moderni generează mai mulți neuroni decât neanderthalienii

Oamenii de știință au identificat neuronii care dau naștere fricii