Deșeurile rezultate din fabricarea berii ar putea fi folosite pentru stocarea energiei

30 03. 2023, 13:00

Sistemele moderne de stocare a energiei reprezintă un pas important către un viitor ecologic. „Modern” înseamnă nu numai că performanța lor îndeplinește cerințele unei societăți high-tech, ci și că pot fi produse și reciclate în mod durabil. În căutarea de noi resurse, oamenii de știință găsesc uneori materii prime surprinzătoare, de exemplu, deșeurile rezultate din fabricarea berii.

Chimiștii de la Universitatea Friedrich Schiller din Jena (Germania), împreună cu colegi spanioli, au testat deșeurile rezultate din fabricarea berii ca bio-sursă pentru a produce materiale pentru sisteme electrochimice de stocare a energiei.

Ei au obținut carbon, care poate fi folosit ca electrod în baterii, și cărbune activ, ca material pentru electrozi pentru supercondensatoare. Pentru experimentele lor, chimiștii au folosit deșeuri de la „Papiermühle”, un hotel, restaurant și berărie din Jena.

Cum au fost transformate deșeurile rezultate din fabricarea berii în materiale pentru stocarea energiei?

Cercetătorii au dezvoltat o metodă prin care au produs materiale carbonice potrivite pentru aplicații de stocare. În cazul cărbunelui activ, a fost maximizată suprafața și optimizată dimensiunea porilor materialelor. Utilizați ca electrod în supercondensatoare, acești carboni garantează o capacitate foarte mare și fac posibilă producerea unui dispozitiv cu o densitate mare de energie, notează Tech Xplore.

Dar de ce a ales echipa deșeurile de bere? „De câțiva ani încoace, cercetăm caracterul adecvat al diferitelor materii prime biologice pentru realizarea materialelor care conțin carbon pe care le folosim pentru a crea dispozitive de stocare a energiei”, explică prof. Andrea Balducci, de la Universitatea din Jena.

„Deșeurile de berărie îndeplinesc criterii importante în acest sens: compoziția chimică este, în principiu, foarte potrivită pentru aplicațiile pe care le vizăm. În plus, deșeurile de bere sunt disponibile în cantități mari: în Uniunea Europeană, de exemplu, au fost produse aproximativ 6,8 miliarde de tone în 2019, dintre care 1,5 miliarde de tone numai în Germania. Berăriile sunt, de asemenea, bine distribuite în toată țara, ceea ce face ca deșeurile să fie ușor disponibile, astfel încât nu sunt necesare călătorii lungi pentru obținerea materiilor prime”, a continuat cercetătorul.

Cercetătorii de la Universitatea din Jena au reușit să obțină borhot pentru experimentele lor de la o fabrică de bere locală.

Avantajele utilizării deșeurilor de bere

Deși deșeurile fabricilor de bere sunt abundente, comunitatea științifică le-a acordat până acum puțină atenție, spune Balducci. Cărbunele activ pentru supercondensatoare, de exemplu, este în prezent obținut în principal din coji de nucă de cocos. Acest lucru s-ar putea schimba în viitor, deși sunt necesare mai multe cercetări.

„Acest tip de deșeuri ar putea fi o opțiune interesantă pentru producerea de materiale pentru supercondensatoare dacă anumiți factori pot fi optimizați în continuare, precum costul sau compoziția chimică a materiei prime”, adaugă Balducci.

„Vom lucra în proiecte ulterioare pentru a înțelege mai bine avantajele și limitările utilizării acestui material abundent, astfel încât să poată fi apoi utilizat la o scară mai largă în producția de stocare durabilă a energiei”, a concluzionat el.

Un studiu a fost publicat în Electrochimica Acta.

Un altul a fost publicat în Energy Technology.

Vă recomandăm să citiți și:

Cercetătorii încearcă să obțină încărcarea rapidă a bateriilor

O bacterie din sol ar putea permite producția de electricitate din aer

Filtrele de aer cu cărbune oferă îmbunătățiri ale calității aerului din vehicule

Suedezii au creat radarul pentru mașinile autonome care poate „vedea prin fum și praf”