Home » Știință » Laptele de cocos, o băutură miraculoasă? Iată care sunt beneficiile

Laptele de cocos, o băutură miraculoasă? Iată care sunt beneficiile

Laptele de cocos, o băutură miraculoasă? Iată care sunt beneficiile
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 02.06.2022

Pe fondul aromei distinctive și a texturii cremoase, laptele de cocos poate fi o alternativă bună la cafea, la băuturile proteice și deserturi. Cu toate acestea, nu este nici pe departe la fel de popular ca alte alternative pe bază de plante ale laptelui, dar chiar și așa, are o bază solidă de oameni care îl preferă.

Nucile de cocos sunt cunoscute pentru conținutul bogat în grăsimi saturate. Vreme de decenii, acest nutrient a fost asociat cu obezitatea și cauză pentru bolile cronice. Cu toate acestea, în ultimii ani au apărut tot mai multe studii care provoacă convingerile din trecut sau chiar le contrazic, indică Live Science.

Dacă toate acestea pot părea confuze la început, situația nu este deloc dificilă sau complicată. Aspectele nutriționale și potențialele beneficii pentru sănătate sunt demne de luat în seamă, transformând astfel laptele de cocos într-o alternativă viabilă.

Valori nutriționale pentru laptele de cocos – indici pentru o servire

  • grăsimi – 5 grame;
  • carbohidrați – 2 grame;
  • proteine – 0 grame;
  • fibre – 1,9 grame;
  • zahăr – 0 grame;
  • calciu – 360 miligrame;
  • fosfor – 0 miligrame;
  • vitamina D – 3,6 micrograme;
  • potasiu – 0 miligrame;
  • vitamina B2 – 0 miligrame;
  • vitamina B12 – 2.16 µg.

Laptele de cocos la cutie versus cel la sticlă

Există două tipuri de lapte de cocos – la sticlă sau ambalat în carton. Chiar dacă în esență este vorba despre aceleași ingrediente, acestea diferă atunci când vine vorba de consistență, valori nutriționale, termen de expirare și întrebuințare.

Laptele de cocos la sticlă este mai dens, lichidul alb fiind extras din pulpa nucii. Pentru că este la sticlă și sigilat într-un recipient steril, are un termen de valabilitate mai mare. Nici nu are nevoie de a fi congelat. Acesta este mult mai bogat în grăsimi decât orice alt tip de lapte și astfel este folosit în prinicpal pentru ingredient la gătit.

Laptele de cocos la carton este mai apos, lichidul alb fiind cel mai adesea îmbogățit cu vitamine, minerale și zaharuri. Este folosit în principal ca alternativă în cafea, băuturi proteice și pentru cereale. Spre deosebire de cel la sticlă, varianta cartonată conține mai puțină grăsime și mai multă apă.

Care sunt beneficiile laptelui de cocos?

Dacă nu se ține cont de apă, grăsimile saturate reprezintă principalul ingredient al laptelui de cocos. Vreme de mai multe decenii, grăsimile saturate au fost considerate a fi unul dintre cei mai mari contributori pentru obezitate, afecțiuni cardiovasculare și afecțiuni degenerative. Cu toate acestea, studiile recente au început să contrazică aceste afirmații, spunând că legăturile dintre afecțiunile cardiometabolice și consumul de grăsimi saturate sunt arbitrare.

Există tot mai multe dovezi care arată că acizii grași din uleiul de cocos pot fi de fapt benefici pentru starea de sănătate. Potrivit studiului publicat în Journal of Science of Food and Agriculture, acidul lauric are proprietăți antibacteriene și ativirale.

În comparație cu grăsimile animale, consumul regulat de ulei de cocos poate duce la niveluri mai scăzute de colesterol „rău” –  de lipoproteine cu densitate joasă și niveluri mai mari de colesterol „bun” – de lipoproteine de înaltă densitate. Cu toate acestea, merită remarcat faptul că o altă meta-analiză  indică mai multe efecte adverse ale uleiului de cocos asupra sănătății cardiometabolice.

Laptele de cocos versus laptele de migdale

Laptele de migdale este cea mai populară alternativă de lapte pe bază de plante din SUA. Laptele de migdale neîndulcit tinde să aibă mult mai puține calorii, precum și un conținut mult mai mic de grăsimi și proteine decât laptele de cocos. Când vine vorba de valorile nutritive, acestea sunt aproximativ comparabile în ambele băuturi, deși acest lucru variază în mod evident între mărci. Ca atare, laptele de migdale poate fi o opțiune mai bună pentru persoanele al căror obiectiv principal este pierderea în greutate, în timp ce laptele de cocos s-ar potrivi persoanelor care doresc o băutură mai consistentă.

Atât laptele de migdale, cât și cel de cocos se comportă bine într-o varietate de mese și băuturi. Cu toate acestea, laptele de cocos tinde să aibă un gust mai puternic și o aromă mai copleșitoare, care poate depăși alte ingrediente, așa că poate fi necesar să fie folosit cu mai multă moderație la gătit.

Dintr-o perspectivă de mediu, impactul culturii nucii de cocos și migdalelor este destul de similar în ceea ce privește utilizarea apei și a terenului, potrivit unei recenzii publicate în jurnalul Global Food Security. Așadar, totul se reduce cu adevărat la obiectivele tale de sănătate și la preferințele personale.

Vă mai recomandăm și:

Dieta mediteraneană ar putea „învinge depresia”. Cum influențează alimentele starea de spirit?

Dieta bogată în fibre, asociată cu o rezistență mai mică la antibiotice

Nu bei lapte? Un nutriționist explică cum să-ți iei doza zilnică de calciu și alți nutrienți

Diabetul de tip 2 accelerează îmbătrânirea creierului și declinul cognitiv

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase