Cercetătorii au creat robotul care face analize direct în venele de sânge

05 04. 2023, 17:00

Într-un progres medical major, oamenii de știință au creat roboțelul care înoată în sânge care are doar 10 microni lățime, echivalent cu dimensiunea unei celule umane.

Cercetătorii de la Universitatea Tel Aviv (Israel) au creat acest mic robot pentru a accelera cercetarea celulelor biologice. Acest micro-robot a fost inspirat de înotătorii biologici, cum ar fi bacteriile și spermatozoizii, și se poate mișca cu ușurință prin corpul uman.

„Dezvoltarea capacității micro-robotului de a se mișca autonom a fost inspirată de micro-înotători biologici, cum ar fi bacteriile și spermatozoizii. Acesta este un domeniu inovator de cercetare care se dezvoltă rapid, cu o mare varietate de utilizări în domenii precum medicina și mediul înconjurător, precum și ca instrument de cercetare”, a spus profesorul Gilad Yossifon într-un comunicat.

Roboțelul care înoată în sânge, un mare progres pentru medicină

Roboțelul care înoată în sânge este alcătuit din particule sintetice minuscule. Micro-roboții pot îndeplini sarcini în mod autonom sau sub supravegherea unui operator. Mecanismele electrice și magnetice pot fi folosite pentru a controla navigația, se menționează în comunicatul de presă.

Pe baza abilităților unice, robotul poate îndeplini cu ușurință o gamă largă de sarcini, cum ar fi navigarea printr-un eșantion de celule, diferențierea între tipurile de celule și determinarea dacă o celulă este sănătoasă sau deteriorată.

În plus, micro-robotul poate să transporte o anumită celulă pentru analize genetice suplimentare sau alte examinări. De asemenea, poate „transfecta un medicament și/sau o genă în celula unică țintă capturată”, ceea ce ar putea fi un beneficiu semnificativ în crearea unui tratament țintit pentru diferite boli, cum ar fi cancerul.

Echipa a demonstrat capabilitățile robotului prin captarea cu succes a unei celule sanguine, a celulelor canceroase și a unei bacterii. Micul robot a fost capabil să facă diferența dintre celulele mortale și cele deteriorate. Comunicatul subliniază că invenția ar putea fi extrem de benefică în dezvoltarea medicamentelor împotriva cancerului, scrie Interesting Engineering.

Un instrument potrivit pentru analize unicelulare

Datorită acestui progres, oamenii de știință pot acum să efectueze cu ușurință analize unicelulare, ceea ce a reprezentat un obstacol în știința medicală. În plus, inovația ar putea fi folosită și în diagnosticul medical, transportul și evaluarea medicamentelor, precum și în proceduri chirurgicale.

„Micro-robotul are o capacitate îmbunătățită de a identifica și captura o singură celulă, fără a fi nevoie de etichetare, pentru testare locală sau preluare și transport la un instrument extern. Această cercetare a fost efectuată pe probe biologice în laborator pentru teste in vitro, dar intenția este de a dezvolta în viitor micro-roboți care vor funcționa și în interiorul corpului, de exemplu, ca purtători de medicamente eficienți, care pot fi ghidați cu precizie către țintă”, explică prof. Yossifon.

Echipa lucrează acum la testele in vivo, cu speranța că instrumentul va fi folosit în curând într-o varietate de cercetări medicale.

Detaliile despre acest robot au fost publicate în revista Advanced Science.

Vă recomandăm să citiți și:

Interfețele creier-computer ne-ar putea schimba irevocabil, spun experții

De ce nu trebuie să ne sperie dezordinea din casă?

Vaccinurile ar putea funcționa mai bine dacă dormi suficient

Plasturii cu ardei iute ar putea reduce durerea diabeticilor