Home » Știință » Interfețele creier-computer ne-ar putea schimba irevocabil, spun experții

Interfețele creier-computer ne-ar putea schimba irevocabil, spun experții

Publicat: 21.03.2023

Într-un editorial care pare mai mult un avertisment dur decât oferă o explicație, doi filosofi au tras un semnal de alarmă asupra unui viitor distopic: interfețele creier-computer ne-ar putea schimba irevocabil.

Scriind pentru The Conversation, filosofii Sandy Boucher și John Kendall Hawkins, de la University of New England (SUA), au spus că ne apropiem rapid de ceea ce este cunoscut sub numele de „singularitate”, în care diviziunea dintre om și mașinărie devine învechită, iar interfețele creier-computer ne-ar putea schimba irevocabil.

Acest moment teoretic „va marca zorii inseparabilității noastre de mașinării. Din acel moment, nu vom mai putea trăi fără aceste dispozitive fără a înceta să funcționăm ca ființe umane”, au scris cei doi.

Interfețele creier-computer ne-ar putea schimba. Dar cum?

În timp ce Inteligența Artificială vine cu partea ei de preocupări cu privire la singularitate, futurologii sunt la fel de îngrijorați de interfețele creier-calculator (sau implanturi BCI).

„BCI-urile sunt un început firesc al singularității în ochii multor futurologi pentru că ele îmbină mintea și mașinăria într-un mod imposibil pentru alte tehnologii”, au scris ei, potrivit Futurism.

Fie că este vorba de compania Neuralink a lui Elon Musk sau de start-upul Synchron, aceste tehnologii sunt gata să revoluționeze modul în care pot trăi oamenii care suferă de paralizie și alte boli debilitante. De exemplu, Synchron „a creat un implant minim invaziv care i-a permis unui pacient cu scleroză laterală amiotrofică (ALS) să trimită e-mailuri și să navigheze pe internet folosindu-și doar gândurile”.

Singularitatea este un subiect care ar  trebui să ne dea de gândit, spun filosofii

Oricât de binevenit este acest tip de avans tehnologic din perspectivă medicală, ar putea fi, de asemenea, considerat a fi primele etape ale unei căderi către singularitate.

„Acest lucru nu înseamnă că mașinăriile vor deveni ‘conștiente’ sau că ne vor controla. Dar integrarea și dependența noastră ulterioară față de ele ne-ar putea schimba irevocabil”, au scris filosofii.

Atingerea singularității este o preocupare majoră pentru filosofi, futurologi și laici deopotrivă. Dar după cum notează Hawkins și Boucher, faptul că nu numai că mergem în acord cu ritmul de avansare al industriei, dar, în multe cazuri,  așteptăm acest avans cu nerăbdare este cu siguranță suficient pentru a ne da de gândit.

Vă recomandăm să citiți și:

Terapiile genetice viitoare ridică întrebări etice importante, avertizează experții

Cercetătorii lucrează la imprimarea 3D direct în corpul uman

Cele mai bune filme SF din punct de vedere științific

Oamenii de știință au descoperit cum pot genera noi neuroni în creier

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase