Noi descoperiri despre creșterea cosmică a Universului susțin teoria gravitației a lui Einstein

16 04. 2023, 20:00

Cercetările efectuate de colaborarea Atacama Cosmology Telescope au culminat cu o descoperire semnificativă în înțelegerea evoluției Universului.

Timp de milenii, oamenii au fost fascinați de misterele Cosmosului. Spre deosebire de filosofii antici care își imaginau originile Universului, cosmologii moderni folosesc instrumente cantitative pentru a obține informații despre evoluția și structura Universului.

Cosmologia modernă datează de la începutul secolului XX, odată cu dezvoltarea teoriei relativității generale a lui Albert Einstein.

Acum, cercetătorii din cadrul colaborării Atacama Cosmology Telescope (ACT) au creat o nouă imagine revoluționară care dezvăluie cea mai detaliată hartă a materiei întunecate distribuite pe un sfert din întregul cer, extinzându-se adânc în cosmos, scrie EurekAlert.

Mai mult, aceasta confirmă teoria lui Einstein privind modul în care structurile masive cresc și curbează lumina, de-a lungul întregii vieți de 14 miliarde de ani a Universului.

Oamenii au fost fascinați de misterele Cosmosului de milenii

„Am cartografiat materia întunecată invizibilă pe tot cerul, la cele mai mari distanțe, și observăm în mod clar caracteristici ale acestei lumi invizibile care se întind pe sute de milioane de ani-lumină”, spune Blake Sherwin, profesor de cosmologie la Universitatea din Cambridge, unde conduce un grup de cercetători ACT. „Arată exact așa cum prezic teoriile noastre”.

În ciuda faptului că reprezintă 85% din Univers și influențează evoluția acestuia, materia întunecată a fost greu de detectat, deoarece nu interacționează cu lumina sau cu alte forme de radiații electromagnetice. Din câte știm, materia întunecată interacționează doar cu gravitația.

Pentru a o depista, cei peste 160 de colaboratori care au construit și au adunat date de la Telescopul Cosmologic Atacama al National Science Foundation, aflat în înalții Anzi chilieni, observă lumina emanată după zorii formării Universului, Big Bang-ul – când Universul avea doar 380.000 de ani.

Cosmologia modernă datează de la începutul secolului XX

Cosmologii se referă adesea la această lumină difuză care umple întregul nostru Univers ca fiind ,,imaginea copilului din Univers”, dar, în mod oficial, este cunoscută sub numele de radiația cosmică de fond cu microunde (CMB).

Echipa urmărește modul în care atracția gravitațională a structurilor mari și grele, inclusiv a materiei întunecate, deformează CMB pe parcursul călătoriei sale de 14 miliarde de ani până la noi, la fel cum o lupă curbează lumina în timp ce aceasta trece prin lentila sa.

„Am realizat o nouă hartă a masei folosind distorsiunile luminii rămase de la Big Bang”, spune Mathew Madhavacheril, profesor asistent în cadrul Departamentului de Fizică și Astronomie de la Universitatea din Pennsylvania.

„În mod remarcabil, aceasta oferă măsurători care arată că atât Universul, cât și rata de creștere a acestuia după 14 miliarde de ani de evoluție, sunt exact ceea ce ne-am aștepta de la modelul nostru standard de cosmologie bazat pe teoria gravitațională a lui Einstein”.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O descoperire rară și neașteptată. Hubble a surprins un quasar dublu în Universul îndepărtat

O nouă măsurătoare ar putea schimba modul în care înțelegem Universul

Care este cea mai mare gaură neagră din Univers?

Universul are forma unei gogoși, nu a unei clătite, sugerează un studiu