Extratereștrii ar putea cartografia Pământul cu ajutorul semnalelor de la turnurile de telefonie mobilă

03 05. 2023, 20:00

This browser does not support the video element.

Telefoanele mobile sunt atât de omniprezente încât, de obicei, nu ne gândim la modul în care funcționează. Însă cheia funcționării lor este o gamă vastă de turnuri de transmisie radio.

Aceste turnuri de telefonie mobilă acoperă o mare parte din suprafața Pământului, în special în zonele puternic populate, și transmit semnale de microunde în permanență. Având în vedere că toate aceste turnuri de telefonie mobilă emit toate aceste semnale radio, o întrebare care trebuie pusă este dacă aceste semnale ar putea fi detectate de o civilizație extraterestră.

Răspunsul la această întrebare a fost publicat în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Lucrarea începe prin a observa modul în care s-au schimbat semnalele radio care circulă în spațiu. În secolul al XX-lea, cea mai mare parte a transmisiunilor radio erau cele ale posturilor comerciale de radio și televiziune. Acum, aceste transmisii sunt eclipsate de cele ale comunicațiilor mobile, scrie ScienceAlert.

Turnurile de telefonie mobilă acoperă o mare parte din suprafața Pământului

Transmisiunile radarelor militare reprezintă în continuare cea mai puternică sursă de scurgeri radio de pe Pământ, dar turnurile de telefonie mobilă ocupă acum a doua poziție.

Fiecare turn de celule emite un semnal radio cu o putere de 100 – 200 de wați. Având în vedere numărul de turnuri și cantitatea de scurgeri radio, acest lucru înseamnă câțiva gigawați trimiși în spațiu.

Dacă presupunem că o civilizație extraterestră dispune de o radioastronomie sofisticată, similară cu Telescopul Event Horizon, atunci transmisiunile noastre ar trebui să fie detectabile pe o rază de aproximativ 12 ani-lumină.

Dar asta depinde de locul în care se află extratereștrii pe cerul nostru. Turnurile de telefonie mobilă emit cea mai mare parte a puterii lor radio în paralel cu suprafața Pământului, astfel încât semnalul unui turn este cel mai puternic atunci când acesta se ridică sau apune, așa cum este văzut de la steaua extraterestră.

Cea mai puternică sursă de scurgeri radio de pe Pământ

Și cum majoritatea turnurilor se află în emisfera nordică, o stea din emisfera nordică va primi un semnal mai puternic decât una din emisfera sudică.

O altă complicație este că toate semnalele turnurilor sunt diferite și se suprapun în așa fel încât o civilizație extraterestră nu ar putea distinge niciun mesaj specific. Totuși, o astfel de civilizație ar putea să folosească semnalele pentru a afla lucruri interesante despre Pământ.

Deoarece distribuția turnurilor corespunde aproximativ cu distribuția populației noastre, extratereștrii ar putea obține o măsură a rotației Pământului și a înclinării axiale. De asemenea, ar avea o măsură a distribuției terenurilor de pe Pământ și, în timp, ar putea studia modul în care se schimbă distribuția populației noastre.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Astronomii au detectat 25 de semnale radio noi care se tot repetă în spațiu

„Oamenii stelelor” sau starseeds. Sunt aceștia extratereștri care trăiesc pe Pământ?

Cine decide ce facem dacă extratereștrii contactează omenirea?

Un cercetător crede că extratereștrii așteaptă un semn de la omenire