Cât de des trebuie să ne spălăm hainele cu adevărat?

02 07. 2023, 14:00

Deși acum pare a fi un trend promovat în social media, mișcarea „no wash” în privința hainelor are în spate explicații practice.

De fapt, pot fi menționate mai multe motive pentru care ajungem să ne spălăm hainele mai rar: rezistă mai mult, se evită risipa resurselor sau se fac economii (energie, detergent, timp).

Având în vedere aceste situații, se ridică întrebarea cât de des ar trebui, totuși, să pornim mașina de spălat? Se pare că răspunsul este diferit, în funcție de mai multe variabile: tipul de țesătură, sezon și cum ne comportăm cu respectivul articol vestimentar.

Hainele, tratate în funcție de nevoie

„Pentru mine, raționamentul este mult mai profund decât o discuție doar despre spălatul hainelor. Dacă ne gândim la relația pe care o avem noi cu hainele și cât de mult am renunțat la orice atașament, totul se rezumă la modul în care noi ne îngrijim hainele. Eu îmi tratez hainele așa cum îmi tratez mâncarea din frigider: în funcție de nevoi și de relația cu propriul meu corp”, a spus Orsola De Castro, designer vestimentar.

În această chestiune este important de avut în vedere și cât de murdară – sau de curată –  este pielea, mai ales pentru că ne spălăm cel puțin o dată pe zi, notează The Guardian.

„Cei mai mulți oameni fac duș sau fac baie o dată pe zi, iar mulți dintre noi avem ocupații care, să fim sinceri, nu ne fac să transpirăm atât de mult. Nu ne murdărim și nici nu este bine să fim excesiv de curați, pentru că trăim cu acest microbiom care ne ajută să avem o piele sănătoasă”, a explicat, la rândul lui, Richard Blackburn, profesor la Universitatea Leeds, din Marea Britanie.

Hainele de sport, cel mai mare paradox din istoria țesăturilor

În ce privește anumite articole vestimentare, știm că sunt persoane care nu se supără să poarte o pereche de sosește de două ori, iar blugii lor ajung în mașina de spălat de câteva ori pe an. Dacă vrem să mergem și mai departe, putem da exemplul unor femei care nu-și curăță niciodată sutienul – ceea ce nu este recomandat, însă e drept că sutienele rezistă mai mult dacă sunt spălate sporadic.

Hainele pentru sala de fitness au nevoie de o discuție separată, pentru că sunt protagonistele celui mai mare oximoron din istoria țesăturilor: te ajută să fii în formă și apropiat de natură, însă sunt fabricate din poliester și alte materiale sintetice. Asta înseamnă că după fiecare purtare, ele trebuie să ajungă în coșul de rufe, pentru că nu pot fi folosite a doua oară din cauza mirosului.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cu sutien sau fără? Un studiu arată de ce femeile nu ar trebui să poarte sutien

Cum a ajuns Ghana groapa de gunoi pentru hainele uzate din întreaga lume?

Cum a ajuns deşertul Atacama să fie sufocat de tone de haine?

Oamenii purtau haine de piele în urmă cu 39.000 de ani