Home » Cultură » Dalai Lama schimba religia budista

Dalai Lama schimba religia budista

Publicat: 23.11.2007
Al 14-lea Dalai Lama, liderul spiritual al tibetanilor, este pe cale sa schimbe religia budista, dorind sa-l numeasca pe succesorul sau, urmatorul Dalai Lama. Astfel, actualul lider tibetan a intrat din nou in conflict cu China, care l-a ataca pentru aceasta decizie.

Dalai Lama

Liderul spiritual al tibetanilor, Dalai Lama, a fost acuzat de guvernul chinez de la Beijing ca a incalcat traditia budismului tibetan atunci cand a declarat ca este gata sa-si numeasca un succesor.
"Reincarnarea unui Buddha intr-un nou Dalai Lama este singura metoda de a alege un nou lider spiritual al tibetanilor si urmeaza unor ritualuri religioase relativ detaliate si unor conventii istorice. Comentariile lui Dalai Lama incalca in mod evident ritualurile si conventiile istorice", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe, Liu Jianchao.

Dalai Lama a declarat, miercuri, pentru un cotidian japonez, ca pentru a impiedica amestecul Chinei in religia tibetana este gata sa incalce traditia si sa-si aleaga un succesor: "Daca poporul tibetan vrea sa conserve sistemul lui Dalai Lama, una dintre posibilitatile pe care le am in vedere impreuna cu asistentii mei este de a alege urmatorul Dalai Lama, cat timp sunt inca in viata"

Tenzin Gyatso

Acum in varsta de 72 de ani, Dalai Lama traieste in exil in India inca din 1959, atunci cand, in urma unei revolte anti-chineze nereusite, a fost nevoit sa paraseasca Tibetul.
Tenzin Gyatso, al 14-lea Dalai Lama, este al 5-lea copil dintre cei 16 din familia sa din satul Taktser din provincia tibetana Amdo si a fost numit succesorul celui de-al 13-lea Dalai Lama de la varsta de doi ani.

Nascut la 6 iulie 1935, Dalai Lama a fost proclamat ca nou conducator al tibetanilor la 17 noiembrie 1950, devenind cel mai important conducator politic, la doar o luna dupa invadarea Tibetului de catre chinezi, de la 7 octombrie 1950. In 1954 Dalai Lama a mers la Beijing pentru a vorbi cu conducatorul Chinez Mao Zedong si a fost ales presedinte al Congresului National Chinez. Totusi, dupa caderea miscarii rezistentei tibetane din 1959, Dalai Lama s-a retras in India, unde se afla si in prezent.

Dalai Lama a primit Premiul Nobel pentru Pace, in 1989 si cea mai importanta onoare americana care-i poate reveni unui civil, Medalia de Aur a Congresului, care i-a fost acordata la Washington DC, la 17 octombrie 2007, in prezenta presedintelul George W. Bush.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase