Home » Cultură » Toaletele publice din Parisul secolului al XIX-lea, adevărate opere de artă – GALERIE FOTO

Toaletele publice din Parisul secolului al XIX-lea, adevărate opere de artă – GALERIE FOTO

Publicat: 05.03.2016
Începând cu anii 1860, Marville a început să documenteze străzile din Paris, îndreptându-şi atenţia asupra unor detalii inedite: toaletele publice

În 1858, fotograful Charles Merville a fost angajat de primăria din Paris pentru a documenta parcul Bois de Boulogne, unul dintre cele mai renumite spaţii de la acea vreme destinate plăcerii promenadei. Imaginile captate aici de artistul francez îl vor inspira să creeze unele dintre cele mai cunoscute opere din cariera sa: fotografiile din vechiul Paris.

Începând cu anii 1860, Marville a început să documenteze străzile din Paris, îndreptându-şi atenţia asupra unor detalii inedite: toaletele publice. Acestea purtau denumirea de „Pissoir” şi au fost introduse pentru prima dată pe marile bulevarde ale capitalei franceze în primăvara anului 1830.

Galerie foto

vezi galeria
10 foto

Spaţiile nu erau folosite doar ca şi toalete, ci şi ca suporturi pentru expunerea materialelor publicitare. În timpul revoluţiei din vara anului 1830, ele au mai fost folosite pe post de baricade stradale.

Foto: thevintagenews.com/Vergue

În 1841, toaletele au fost reintroduse pe străzile din Paris, de către Claude-Philibert Barthelot, conte de Rambuteau şi prefect al fostului Departament al Senei. Drept urmare, la acea vreme, spaţiile mai erau cunoscute sub numele de „colonnes Rambuteau”.

Foto: thevintagenews.com/Vergue

În 1877, vechile toalete au fost înlocuite cu structuri noi, multicompartimentate. Ele au fost denumite „vespasiennes”, pentru a face referire la taxa pe care împăratul roman Titus Flavius Vespasianus a aplicat-o pentru urina din toaletele publice ce urma să fie folosită la tăbăcirea pieilor.

Foto: thevintagenews.com/Vergue

În anii 1930, în Paris erau înregistrate cele mai multe toalete stradale: 1230. După trei decenii, numărul lor a scăzut drastic, la circa 330. Până în anul 2006, mai rămăsese o singură toaletă publică veche: cea de pe Bulevardul Arago.

Sursa: thevintagenews.com

Vă mai recomandăm şi: Puritatea berii germane, pusă la îndoială. ”Până acum nu am văzut pe nimeni să bea o mie de litri de bere”

                                             De ce mor româncele cu zile. Boala care ucide 10 femei în fiecare zi, dar care ar putea fi depistată la o simplă analiză gratuită

                                              Cel mai lung pod din lume a revoluţionat tehnologia – FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase