Home » Cultură » Moda a fost, de-a lungul timpului, marcată de apariţii ingenioase, mai ales când este vorba despre lenjeria intimă. Top 10 piese ”nebuneşti”

Moda a fost, de-a lungul timpului, marcată de apariţii ingenioase, mai ales când este vorba despre lenjeria intimă. Top 10 piese ”nebuneşti”

Publicat: 26.12.2016
Hainele şi moda s-au schimbat de-a lungul timpului şi, la fel ca în cazul pieselor uzuale de îmbrăcăminte, şi lenjeria a cunoscut acelaşi proces.

1. Subligaculum şi strophium

Lenjeria femeilor din Roma Antică poate fi considerată drept modelul predecesor al celor din zilele noastre. Acestea purtau strophium, care era, de fapt, o bandă din piele poziţionată în jurul sânilor.

Subligaculum era purtat de către atleţi, dar şi de către scalvi, practic de către toţi cei care înteprindeau activităţi sub soarele arzător. Semăna foarte mult cu un scutec, dar era, de fapt, o bucată de lână sau de piele care era poziţionată pe şolduri.

2. Pantalonii largi, cu volane

În Evul Mediu, femeile nu purtau lenjerie, iar în secolul XIX, această piesă de lenjerie era purtată doar de către femeile din înalta societate. Aceştia erau purtaţi pentru ca broderia lor impozantă să iasă la iveală de sub rochie sau fustă atunci când femeile se aşezau pe un scaun, iar apariţia în sine a acestora a devenit un semn al nobleţii şi al faptului că purtătoarea aparţinea clasei de sus.

3. Ciorapii de mătase

Aceştia erau purtaţi, de cele mai multe ori, pe sub fustă, iar în secolul XVI multe femei îi purtau pe sub rochie, fiind confecţionaţi din lână sau pânză, însă acest lucru s-a schimbat în ajunul Anului Nou 1560, când Regina Elisabeta a primit o pereche de astfel de ciorapi, confecţionaţi din mătase şi au încântat-o atât de mult, încât a comandat 7 perechi de culori diferite.

Câteva secole mai târziu, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în urma insuficienţei ciorapilor,  dacă o femeie apărea în public cu o asemenea piesă de îmbrăcăminte, era apreciată.

4. Cămaşa

Această cămaşă era, de fapt, o rochie vaporoasă purtată pe sub îmbrăcămintea de zi în perioada Evului Mediu. Şi bărbaţii dispuneau de o cămaşă care se purta astfel şi era singura piesă de lenjerie care era spălată regulat. În anul 1789, regina Maria Antoaneta a Franţei a desemnat această cămaşă drept una care poate fi purtată la vedere, căci moda de la palat era restrictivă. După moartea sa, acest trend s-a stins, dar doar pentru câţiva ani, căci, ulterior, a revenit.

Sursa: Jacques-Louis David

5. Lenjeria dintr-o singură piesă

Lenjeria dintr-o singură piesă a apărut prima dată în 1910, dar a devenit populară 10 ani mai târziu. Acoperea trunchiul şi puţin din picioare şi era ori mulată, ori puţin mai largă, în funcţie de rochia pe sub care era purtată. Această piesă de lenjerie a supravieţuit celei de-a doua conflagraţie mondială.

Sursa: Wikimedia Commons

6. Predecesorul sutienului

Toate femeile din lume ar trebui să le fie recunoscătoare lui Mary Phelps Jacob, căci ea a creat primul strămoş al sutienului. Aceasta avea 19 ani şi se pregătea pentru un bal ce avea loc în Manhattan, iar un lucru o deranja amarnic: moda acelei perioade, mai exact a primilor decenii ai secolului XX, le avantaja doar pe domnişoarele silfide, iar pentru că aceasta avea forme proeminente, aceasta era, într-adevăr, o problemă. În aceste cirscumstanţe, alături de servitoarea sa, a realizat ceea ce astăzi poate fi numit sutien, iar în anul 1914 această invenţie a fost patentată şi nu era nimic altceva decât două batiste cusute împreună.

Sursa:  blog.fitnyc.edu

7. Corsetul

Prima oară când acesta a intrat în atenţia publicului a fost în secolul XVI, atunci când era confecţionat din fier, iar în perioada elizabetană, acesta a fost înlocuit cu un material care era confecţionat din dinţii balenelor. Şi înfăţişarea acestuia s-a schimbat de-a lungul timpului, în perioada anterior amintită acestea aveau talia prelungită sub forma unui con, iar în epoca victoriană a preluat forma unei clepsidre. Purtarea corsetului a fost blamată de către medici, căci strângea foarte mult talia, iar oasele erau afectate. După Primul Război Mondial, acesta nu a mai fost purtat.

8. Curelele menstruale

Acestea au fost inventate în jurul anului 1900, pentru ca viaţa femeilor să fie uşurată, fiind purtate pe şolduri şi era ataşată o bucată de material din lână. În anul 1913 au fost inventate cârpele sanitare, care puteau fi aruncate după fiecare utilizare. Aceste curele au deschis calea către lenjeria menstruală, care a fost inventată în anul 1950, care, ulterior,a progresat în ceea ce numim astăzi absorbante, care au apărut în anii 1980.

9. Lenjeria radioactivă

Înainte ca efectul radioactivităţii să fie pe deplin înţeles, oamenii credeau că poate trata orice afecţiune, iar între anii 1920 şi 1950, radiul era un ingredient al produselor cosmetice, al mâncărurilor şi era folosit chiar şi în confecţionarea lenjeriilor. Reclamele susţineau faptul că problemele din dormitor pot fi rezolvate cu ajutorul „”radioendocrinatoriului”, sau „lenjeria din radiu”.

10. Centura de castitate

Centura de castitate a apărut în secolul XVI, pentru a fi evitate relaţiile sexuale sau masturbarea. Iniţial, erau create pentru femei, fiind realizate din fier, iar miturile care susţineau că femeile erau obligate să poarte astfel de centuri în timpul cruciadelor, când bărbaţii lor erau plecaţi, au devenit din ce în ce mai populare. În perioada Renaşterii această piesă a fost uitată, dar a cunoscut o reapariţie în secolul XVIII, atunci când masturbarea se considera a fi nesănătoasă.

Cu toate acestea, unii istorici susţin că aceasta nu a fost folosită niciodată şi că aceste mituri au apărut sub forma unei satire.

Sursa: Listverse

Citeşte şi:

La ce probleme de sănătate te poate predispune lenjeria intimă?

Ce lenjerie intimă se purta în Evul Mediu. Descoperirea care spulberă cel mai vechi mit – FOTO

Cum arăta „naatsit”, lenjeria intimă tanga pe care o purtau femeile inuite cu 130 de ani în urmă

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase