Home » Cultură » Casa Albă a dorit să împrumute un „Van Gogh”, dar a primit în schimb un closet din aur. ”Vă oferim toate indicaţiile pentru instalare şi întreţinere”

Casa Albă a dorit să împrumute un „Van Gogh”, dar a primit în schimb un closet din aur. ”Vă oferim toate indicaţiile pentru instalare şi întreţinere”

Casa Albă a dorit să împrumute un „Van Gogh”, dar a primit în schimb un closet din aur. ”Vă oferim toate indicaţiile pentru instalare şi întreţinere”
Publicat: 27.01.2018
Administraţia de la Casa Albă a solicitat Muzeului Guggenheim din New York să îi împrumute un tablou de Vincent Van Gogh, iar oficialii instituţiei i-au propus în schimb o operă de artă reprezentând un closet din aur, transmite AFP.

Într-un mesaj electronic trimis la jumătatea lunii septembrie 2017, directorul artistic al muzeului, Nancy Spector, a refuzat solicitarea administraţiei de la Casa Albă de a-i împrumuta tabloul „Paysage enneigé” (1888) al lui Van Gogh, au declarat reprezentanţi ai instituţiei pentru The Washington Post.

Nancy Spector a specificat în mesaj că acest tablou urma să fie expus la Muzeul Guggenheim Bilbao, înainte de a reveni la New York, unde urma să fie păstrat, „într-un viitor previzibil”, scrie Mediafax.

Ea a propus în schimb împrumutarea unui closet din aur masiv, creaţie a artistului Maurizio Cattelan, expus la Guggenheim în perioada septembrie 2016 – vara lui 2017.

Opera de artă, intitulată „America”, un closet operaţional, a fost folosită de circa 100.000 de persoane în perioada în care a fost expusă la muzeu. Artistul a dorit să o împrumute Casei Albe pe termen lung, potrivit aceluiaşi mesaj electronic. „Este, desigur, de o valoare excepţională şi destul de fragilă, dar vă oferim toate indicaţiile pentru instalare şi întreţinere”, continua Spector.

„Ne pare rău că nu putem da curs solicitării iniţiale, dar sperăm că această ofertă excepţională vă va interesa”, se încheia mesajul.

Spector l-a criticat public în mai multe rânduri pe Donald Trump. În august 2017, ea scria pe un blog că opera de artă a lui Maurizio Cattelan poate fi interpretată ca o referinţă la administraţia Trump.

Nu se cunoaşte cantitatea de aur folosită la conceperea closetului, dar Nancy Spector a indicat că valorează „milioane de dolari în aur”.

Solicitările de împrumutare a unor opere de artă sunt o practică obişnuită la Casa Albă, de mai multe decenii.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase