Home » Cultură » „Un pas în urma serafimilor”, de Daniel Sandu, desemnat cel mai bun film la Gala Gopo 2018

„Un pas în urma serafimilor”, de Daniel Sandu, desemnat cel mai bun film la Gala Gopo 2018

„Un pas în urma serafimilor”, de Daniel Sandu, desemnat cel mai bun film la Gala Gopo 2018
Publicat: 28.03.2018
"Un pas în urma serafimilor", de Daniel Sandu, a câştigat premiul pentru cel mai bun film la cea de-a 12-a ediţie a galei Gopo, dedicată celebrării succeselor cinematografiei româneşti, care a avut loc marţi seară, la Teatrul Naţional Bucureşti.

Lungmetrajul „Un pas în urma serafimilor” spune povestea lui Gabriel, un adolescent care îşi doreşte să devină preot şi urmează cursurile unui seminar teologic ortodox. Iniţial, el încearcă să se adapteze mediului, dar, în cele din urmă, îşi dă seama că sistemul este complet corupt şi abuziv. Nu după multă vreme, împreună cu alţi trei colegi, este etichetat de consiliul şcolii drept elev-problemă. Prinşi în lupta pentru putere între un preot incoruptibil, dar abuziv, şi un profesor laic viclean şi corupt, elevii învaţă că minciuna, furtul, manipularea şi trădarea sunt aptitudini pe care trebuie să şi le însuşească pentru a rezista în seminar, potrivit Mediafax.

În film joacă veteranul Vlad Ivanov, dar şi debutanţii Ali Amir şi Ştefan Iancu, premiaţi, marţi seară, la gala Gopo, cu trofeele pentru cel mai bun rol principal masculin, cel mai bun rol secundar masculin, respectiv cel pentru tânără speranţă.

Cu 15 nominalizări la ediţia de anul acesta a premiilor Gopo, debutul în lungmetraj al regizorului Daniel Sandu a primit, marţi seară, la gală, opt trofee, precum şi un premiu din partea Romanian Society of Cinematographers, pentru cea mai bună imagine, decernat lui George Dăscălescu.

Daniel Sandu a mai primit pentru acest lungmetraj premiile Gopo pentru cea mai bună regie şi cel mai bun scenariu, „Un pas în urma serafimilor”, produs de Ada Solomon şi Ioana Drăghici (Hi Film Productions) primind şi trofeul Gopo pentru cel mai bun film de debut.

Anul trecut, premiul Gopo pentru cel mai bun film a fost acordat lungmetrajului „Sieranevada”, de Cristi Puiu.

Cu opt nominalizări, lungmetrajul „6,9 pe scara Richter”, de Nae Caranfil, a primit, marţi seară, cinci trofee Gopo, printre altele, pentru cea mai bună muzică originală, cele mai bune decoruri şi cele mai bune costume.

Printre cei care au urcat pe scenă pentru a înmâna râvnitele statuete Gopo, create de artistul Adrian Ilfoveanu, s-au regăsit artişti consacraţi precum Gheorghe Visu, Dorel Vişan, Simona Bondoc, Manuela Hărăbor, Marius Florea Vizante, Pavel Bartoş, Oana Sârbu, dar şi tineri actori ca Nicoleta Hîncu, Mihai Smarandache, Paul Cimpoieru, Silvana Mihai, Cezar Grumăzescu, Dana Rogoz, Ela Ionescu, Florentina Năstase şi Dana Marineci.

La gala Gopo 2018, premiul pentru întreaga carieră a fost oferit actorilor George Mihăiţă şi Vladimir Găitan, iar premiul pentru întreaga activitate, actriţei Sanda Toma şi operatorului de imagine şi producătorului Ion Marinescu. Un premiu special i-a fost înmânat criticului şi istoricului de film Bujor T. Rîpeanu.

De asemenea, premiul publicului pentru producţiile autohtone cu cel mai mare succes în box-office în 2017 a mers către producţiile „Octav” (regia Sergiu Celibidachi) şi „Ghinionistul” (regia Iura Luncaşu).

Prezentatorul evenimentului – care a fost transmis în direct pe TVR 2, dar şi online pe premiilegopo.ro şi cinepub.ro – a fost, pentru al treilea an consecutiv, actorul Alexandru Bogdan.

Gala premiilor Gopo 2018 – ediţia a 12-a a fost organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Teatrului Naţional Bucureşti, Babel Communications şi Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. Coorganizator a fost Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.


 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase