Home » Cultură » O carte pe zi: ”Maestrul fricii”, de George Arion, un roman plin de enigme

O carte pe zi: ”Maestrul fricii”, de George Arion, un roman plin de enigme

O carte pe zi: ”Maestrul fricii”, de George Arion, un roman plin de enigme
Publicat: 03.04.2018
Fanii celebrului erou al lui George Arion pot fi încântaţi: încă o carte cu Andrei Mladin! "Maestrul fricii" este un roman plin de enigme, zugrăvind o realitate dură din jurul nostru şi unul dintre cele mai bune semnate de George Arion.

Fanii celebrului erou al lui George Arion pot fi încântaţi: încă o carte cu Andrei Mladin! După „Atac în bibliotecă”, Andrei Mladin a avut un destin fabulos: s-a făcut un film, un serial TV, o operă poliţistă. Cartea a fost reeditată de mai multe ori, fanii au creat un club cu numele ziaristului. Criticii literari, atât de indiferenţi la acest gen literar, au apreciat şi ei cartea. Din pricina cenzurii, Arion şi-a abandonat o vreme eroul, de fapt, până la căderea regimului, scrie Mediafax.

După 25 de ani, George Arion îmi spunea într-un interviu că „farmecul personajului meu nu s-a pierdut. Repet ce-am mai spus şi altă dată: Andrei Mladin este cel mai răsfăţat erou din literatura română. Nu exagerez cu nimic”. Drept care, a reapărut într-o nouă carte, „Fortăreaţa nebunilor”, în care Andrei Mladin ajunge la un ospiciu pentru vina de a fi dorit să afle de ce şi cum a dispărut un tânăr dornic să fugă din România comunistă. Arion mai admitea că şi-a înzestrat eroul „cu datele mele antropometrice şi l-am purtat prin unele întâmplări prin care am trecut, sau i-am atribuit expresii pe care le folosesc eu însumi, sau tipul meu de comportament şi de umor. Andrei este mai mult o proiecţie ideală a ceea ce aş fi vrut să fiu şi n-am reuşit”.

Apoi, Andrei Mladin dispare din nou, până la volumul de acum, lansat la Târgul de Carte Gaudeamus 2017. Un roman plin de enigme, zugrăvind o realitate dură din jurul nostru şi unul dintre cele mai bune semnate de George Arion.

Protagonistul este în continuare ziarist, aproape de pensie. Doar că pare mai cinic şi mai învins de o lume pe care n-o acceptă. Scrie texte politice şi distopii pentru care e urmărit şi sfătuit să înceteze, chiar şi în noul regim, democratic. Pentru că fosta Securitate s-a convertit în noua Securitate, presa e în vizor şi împiedicată să ajungă cea de-a patra putere în stat, ba mai mult, o nouă generaţie de torţionari, tineri şi avizi de îmbogăţire rapidă, nu numai că îşi înlătură mentorii, grabnic şi fără remuşcări, dar ţin şi să acapareze toate frâiele societăţii. Cel care, în comunism, se mândrea cu titlul de Maestrul fricii îşi continuă metehnele, ba în plus pune la punct un plan de a pune botniţă presei, dar în cele din urmă e îndepărtat, întâi închis într-un ospiciu, apoi asasinat. Torturile în care era maestru continuă în case conspirative, doar că se răspândesc zvonuri că acele case ar fi bântuite de fantome, pentru a-i îndepărta pe curioşii atraşi de gemetele, plânsetele şi strigătele din miez de noapte. Clou-ul romanului este caietul/jurnalul unui fost agent la Beijing din timpul represiunii studenţeşti din iunie 1989. Andrei Mladin merge pe urmele protagonsitului, netemător de consecinţe.
Un roman poliţist cu multe enigme, dar şi un bun roman politic.

George Arion – „Maestrul fricii”. Crime Scene Press. 206 pag.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase