Home » Cultură » O carte pe zi: „Fata dinainte”, de J. P. Delaney

O carte pe zi: „Fata dinainte”, de J. P. Delaney

O carte pe zi: „Fata dinainte”, de J. P. Delaney
Publicat: 18.07.2018
Romanul de faţă are un suspans psihologic desăvârşit. "Un roman pe care nu îl poţi lăsa din mână, aşa cum nu am mai citit de mult în ultimii ani. Plin de răsturnări de situaţie şi cu un final care nu trebuie ratat!" - Lisa Gardner.

J. P. Delaney este un pseudonim. Sub alte nume, autorul care îşi ascunde identitatea a publicat mai multe cărţi. Aceasta este prima apărută sub această semnătură, a fost un succes uriaş, a fost tradusă în multe alte limbi, iar drepturile de ecranizare au fost deja cumpărate şi se ştie că va urma un film în regia lui Ron Howard, scrie Mediafax.

Romanul de faţă are un suspans psihologic desăvârşit.

Imaginaţi-vă că sunteţi în căutarea unei case de închiriat, găsiţi una construită impecabil, dar minimalist, din piatră de culoare deschisă, sticlă, cu tavane înalte şi toate dotările ultramoderne (gaze, lumină, apă, duş etc.) dirijate de un computer. Cel care locuieşte în această casă nu trebuie să aibă nimic ce nu îi este esenţial, adică trebuie să renunţe la aproape tot ceea ce oricare dintre noi strângem în decursul unei vieţi. Dar pentru a fi acceptat să locuieşti aici trebuie să mai fii de acord cu o enorm de lungă listă de condiţii şi reguli – contractul are peste douăzeci de pagini scrise mărunt!

O tânără, Jane, care trece printr-o dramă (tocmai a născut un copil mort, o fetiţă) este acceptată să locuiască în casă. Află că mai înainte a locuit aici o pereche, iar ea, Emma, fusese traumatizată în locuinţa pe care dorise cu orice chip s-o lase în urmă de un grup de hoţi, care o mai şi violaseră. Emma a murit însă în casa minimalistă – nu s-a elucidat dacă s-a sinucis sau a fost asasinată. Treptat, Jane constată că seamănă izbitor cu fosta locatară Emma, iar amândouă seamănă izbitor cu soţia arhitectului, şi ea moartă, împreună cu fiul ei mic, înaintea inaugurării casei. Între arhitect şi cele două locatare se înfiripă o relaţie, înainte de toate sexuală.

Dar când Jane vrea să afle se s-a întâmplat înainte ca ea să se mute în apartamentul minimalist, descoperă un şir uimitor de minciuni din partea tuturor şi ajunge la concluzia că şi viaţa ei este în pericol.

Nu spunem mai mult despre acţiunea palpitantă, scrisă din două perspective, atunci şi acum, a Emmei şi a lui Jane.

„Un roman pe care nu îl poţi lăsa din mână, aşa cum nu am mai citit de mult în ultimii ani. Plin de răsturnări de situaţie şi cu un final care nu trebuie ratat!” – Lisa Gardner.

J. P. Delaney – „Fata dinainte”. Editura Litera, colecţia Buzz Books. Traducere din limba engleză şi note de Mihaela Buruiană.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase