Prima pagină Cultura

10 jafuri colosale din istoria recentă

Alexandru Safta | 03.14.2011 | ● Vizualizări: 17359
10 jafuri colosale din istoria recentă     jaf, furt, infractiuni + zoom
Galerie foto (11)

Majoritatea oamenilor au avut, probabil, măcar o dată sau de două ori în viaţă, fantezii despre cum ar da o lovitură de milioane, care să îi îmbogăţească. În cele mai multe dintre cazuri, asemenea gânduri nu se materializează. Mai jos exista însă câteva exemple în care unii oameni chiar au dat curs unor astfel de gânduri îndrăzneţe. Este discutabil daca avem de-a face cu cele mai mari, în sensul valorii însuşite, dar cu siguranţă este vorba despre cele mai epice şi spectaculoase jafuri din istorie, unele cu adevărat ingenioase. Iar de remarcat la toate cele zece situaţii prezentate este faptul ca nimeni nu a fost ucis în cadrul comiterii infracţiunilor.


10. Lufthansa (1978): 5,8milioane de dolari, în aeroportulKennedyJaful Lufthansa din 1978 a fost planificat de Jimmy Burke, unasociat al faimoasei famiglii mafiote Lucchese, împreună cu maimulţi acoliţi ai săi. Totul a început atunci cand agentul depariuri Martin Krugman i-a vorbit lui Henry Hill, prieten cu JimmyBurke, despre o sumă de milioane de dolari imposibil deurmărit.

Aceşti bani intrau în SUA lunar pe calea aerului şi reprezentaumoneda schimbată de militarii şi turiştii americani aflaţi înGermania de Vest (fosta RFG) şi stocată într-un seif din placaj,găzduit de aeroportul Kennedy. Informaţia provenea de la LouisWerner, care lucra la aeroport şi îi datora lui Krugman 20.000 dedolari în urma plasării unor pariuri.

Pe 11 decembrie, la ora 03:12, un gardian al aeroportului Kennedy,denumit Kelly Whalen, era lovit în cap cu un pistol, în întunericulnopţii şi dezarmat, fără a îşi pierde însă cunoştinţa. Doi bărbaţicu măşti pe faţă i-au ordonat să dezactiveze alarma silenţioasă şi,după îndeplinirea sarcinii, l-au încătuşat şi i-au acoperit gura.Whalen a putut vedea atunci o serie de alţi indivizi, toţi înarmaţicu puşti sau pistoale, cum au intrat în terminalul de depozitare.Unul dintre aceştia i-a luat portofelul din buzunar şi i-a spus că"acum ştim unde locuieşte familia ta şi suntem gata oricând să îifacem o vizită". Gardianul a dat atunci din cap în semn că vacoopera cu tâlharii.

După aceasta, hoţii au folosit o cheie specială primită de lainformatorul Werner şi au străbătut un labirint de coridoare sprelocul unde alţi angajaţi aveau să se afle. I-au pus pe toţi aceştiasub ameninţarea armelor şi l-au forţat pe John Murray, agentulsenior al depozitului, să îl apeleze pe Rudi Eirich pe intercom.Hoţii ştiau că acesta din urmă era singurul angajat care ştia înacea seară combinaţia potrivită pentru deschiderea seifului cu uşiduble. Astfel, Eirich a fost ademenit în cantină, acolo unde a fostaşteptat de bandiţi şi dus cu forţa la seif. Mai târziu, el avea săle spună autorităţilor că infractorii cunoşteau foarte bine toatesistemele interne de siguranţă şi erau foarte bine informaţi cureferire la procedura deschiderii silenţioase a uşilorseifului.

Odată pătrunşi în camera mult dorită, bărbaţii mascaţi au începutsă răscolească haotic printre toate mărfurile depozitate, până ceau descoperit locul unde erau păstraţi banii, în pachete.Aproximativ 40 astfel de pachete au fost luate de tâlhari, carele-au şi încărcat poi într-o dubă, în timp ce Eirich era, la rândulsău, imobilizat alături de restul colegilor săi, care primiserăacelaşi tratament. Unul dintr hoţii însărcinaţi cu distribuireaprăzii în vehicule a intrat la un moment dat în terminal,entuziasmat şi fără mască, anunţând zgomotos ca banii sunt gata dedrum. Ceilalţi l-au zorit să îşi acopere faţa, dar angajaţii auapucat să observe pentru câteva clipe cum arăta.

Înainte să plece, pistolarii le-au indicat angajaţilor să nualerteze forţele de ordine de la apropiata secţie Port Authorityînainte de ora 04:30. Atunci când au plecat hoţii, era ora 04:16.Într-adevăr, până la ora indicată, nu a fost efectuat niciun apelde la terminalş angajaţii s-au supus ordinelor doarece au înţelescă, dacă poliţia avea să îi prindă pe bandiţi, ei sau rudele loraveau să sufere sau chiar să fie ucişi. Tot jaful a durat numai 64de minute, a revendicat o pradă de cinci milioane de dolari în banilichizi şi 875.000 de dolari în bijuterii şi a reprezentat, la aceadată, cea mai mare spargere întreprinsă vreodată pe teritoriuamerican.

9. Dunbar Armored (1997):18,9 milioane de dolari furaţi din interiorJaful de la Dunbar Armored este cel mai mare furt de lichidităţipetrecut în SUA. A avut loc în 1997, în cadrul amenajamentuluiDunbar Armored din Los Angeles, California. Hoţii au plecat cuaproape 19 milioane de dolari.

Spargerea a fost pusă la cale de Allen Pace, care a lucrat pentruDunbar ca inspector regional de siguranţă. Aflându-se în exerciţiulfuncţiunii, Pace a avut destul timp să fotografieze şi să examinezedepozitul de maşini blindate al companiei americane. A recrutatcinci prieteni din copilărie şi vineri noaptea, pe 13 septembrie1997, şi-a folosit cheia pentru a intra în instituţie. Omulurmărise şi cronometrase din timp camerele de supraveghere şi aînţeles cum pot fi evitate.

Odată aflaţi înăuntru, spăgătorii s-au ascuns în cantina pentrupersonal, unde au asaltat toţi gardienii, unul câte unul. Pace ştiacă în nopţile de vineri seiful era deschis din pricina sumelor maride bani mutaţi. După ce i-au doborât pe paznici, în numai 30 deminute jefuitorii au încărcat milioane de dolari într-un vehiculcare îi aştepta. Pace ştia exacr care saci conţineau cele mai maribancnote, precum şi pe cei cu bancnote neconsecutive. De asemenea,ştia unde se aflau dispozitivele de înregistrare ale camerelor şile-a luat şi pe acestea.

Poliţia a înţeles imediat că lovitura a fost dată de un om dininterior şi l-a examinat cu atenţie pe Pace, fără a găsi totuşiceva. Gaşca s-a străduit din răsputeri să îşi ascundă noua bogăţie,spălând banii prin afaceri imobiliare şi diverse alte artificiieconomice. Totuşi, unul dintre membrii găştii, Eugene Lamar Hill, acomis o eroare atunci când i-a oferit unui asociat neştiutor unteanc de bani înfăşurat cu o panglică originală. Asociatul s-a dusdirect la poliţie şi Hill a fost arestat. Bărbatul a dat la scurttimp în vileag şi numele acoliţilor săi. Allen Pace a fost arestatşi condamnat la 24 de ani de închisoare. Doar o mică parte din bania fost recuperată. Aproximativ zece milioane de dolari sunt încădispăruţi.

8. Depozitul Brinks Mat(1983): lingouri de 45 de milioane de dolariJaful Brinks Mat a avut loc pe 26 noiembrie 1983, atunci când şasespărgători au pătruns în depozitul Brinks Mat, din aeroportulbritanic Heathrow. Hoţii au crezut ca vor fura tre milioane de liresterline în bani lichizi; totuşi, atunci când au pătruns în depozitau descoperit zece tone de lingouri de aur, în valoare de 26 demilioane de lire sterline. Banda a căpătat acces la această mină deaur cu ajutorul unui gardian, Anthony Black, cumnat al arhitectuluioperaţiunii Brian Robinson. Scotland Yard a descoperit rapidconexiunea de familie, iar Black a mărturisit că i-a ajutat pespărgători, oferindu-le cheia uşii principale precum şi detaliiprivitoare la măsurile de siguranţă ale locului. Judecaţi latribunalul Old Bailey, Robinson şi liderul grupului Michael McAvoyau fost condamnaţi fiecare la câte 25 de ani de închisoare pentrujaf armat. Black a primit şase ani, din care a ispăşit numai trei.Anterior condamnării, McAvoy i-a încredinţat o parte din prada luiunui asociat, John Perry. Perry l-a recrutat pe Kenneth Noye (careavea legături cu un negustor de aur acreditat din Bristol) pentru alegitimiza aurul. Noye a topit lingourile şi le-a remodelat pentruvânzare.

Totuşi, transferul brusc de mari sume de bani printr-o bancă dinBristol a atras atenţia Trezoreriei care a informat poliţia. Noye afost pus sub supraveghere, iar în 1985 a ucis un ofiţer care seafla în grădina sa. La procesul rezultat, juriul l-a găsitnevinovat pe temeiuri de legitimă apărare. În 1986 Noye a fostgăsit vinovat de conspirare la manevrarea aurului de la Brinks Mat,amendat cu 700.000 de lire sterline şi condamnat la 14 ani deînchisoare. Trei tone din aurul furat nu au mai fost niciodatărecuperate. Se crede, de aceea, că toţi cei care poartă bijuteriide aur cumpărate din Regatul Unit după 1983, poartă probabil aurulfurat de la Brinks Mat.

7. Banca Nordică (2004): 50de milioane de dolari "autofuraţi"Jaful Băncii Nordului a fost un mare furt de bani de la sediulBăncii Nordice, din Belfast, Irlanda de Nord. Organizată într-ungrup numeros şi prolific, o gaşcă de tâlhari a furat, pe 20decembrie 2004, aproape 50 de milioane de dolari în lire sterline.Jaful este considerat unul dintre cele mai mari din istoriaRegatului Unit. Atât poliţia cât şi guvernele irlandez şi britanicau aruncat responsabilitatea în cârca organizaţiei Provisional IRA(Armata Republicană Irlandeză), care a dezminţit vehement oriceacuze.

În noaptea de sâmbată, 19 decembrie 2004, grupuri de oameniînarmaţi au făcut câte o vizită la domiciliile a doi oficiali aiBăncii Nordice, ambii locuind chiar lângă Belfast. Deghizaţi înpoliţişti, bărbaţii au pătruns în casele oamenilor, ţinând subameninţarea armei familiile celor doi bancheri. Unele dintre rudeleacestora au fost apoi răpite şi sechestrate, iar oficialilor li s-acerut să îşi continue normal activitatea la sediul băncii cu adresaîn Donegall Square. Au făcut acest lucru ,au rămas la lucru dupăînchidere şi pe înserat au permis accesul în bancă al unor membridin bandă.

Tâlharii au pătruns în zona de gesionare şi stocare a banilor. Aicise afla o cantitate neobişnuit de mare de bani, pregătiţi pentrualimentarea bancomatelor în vederea apropierii agitatului sezon alsărbătorilor de Crăciun. Banii au fost transferaţi în unul sau maimulte vehicule, iar grupul a dispărut. Membri răpiţi ai familiilorcelor doi oficiali ai Băncii Nordului au fost eliberaţi.

6. Banco Central, dinBrazilia (2005): 70 de milioane de dolari printunelÎn weekend-ul 6-7 august 2005, o gaşcă de spărgători, suspectată căar fi ori Grupul celor Tatuaţi, ori Primeiro Comando da Capital, asăpat un tunel spre Banco Central din Fortaleza. Au extras de acolocinci containere pline cu bancnote de câte 50 de reali, cu ovaloare estimată de 70 de milioane de dolari. Tâlharii au reuşit săocolească sau să activeze sistemele de alarmă şi senzorii băncii,rămânând nedescoperiţi până în dimineaţa zilei de luni, 8 august,atunci câand s-a redeschis banca.

Banco Central este o instituţie bancară naţională însărcinată cugestionarea rezervei monetare. Banii din seif urmau să fieexaminaţi pentru a se decide recircularea sau distrugerea lor.Bancnotele nu fuseseră numărate secvenţial, devenind astfel aproapeimposibil de urmărit. Cu trei luni înaintea jafului, gaşca de hoţia închiriat o proprietate vacantă în centrul oraşului să a săpat untunel de 78 de metri pe sub două străzi din oraş, către un punctaflat chiar sub bancă.

Orientaţi, indivizii au renovat locul într-un sediu de firmă,arborând la intrare un semn din care reieşea ca acolo se afla ocompanie peisagistă, cu vanzare de iarbă naturală, iarbăartificială şi plante. Desigur că, interogaţi mai târziu, vecinii,care au estimat că grupul era format din 6-10 inşi, au văzut cumcantităţi mari de pământ erau transportate cu o duba zilnic de lafirma, dar au interpretat acest lucru ca pe o activitate firească aacelui gen de afacere. Tunelul, având o formă pătrată, cu latura deaproximativ 70 de centimetri şi aflându-se la patru metri pe subsuprafaţa pământului, a fost bine construit: întărit cu lemn şiplastic, având propriile sisteme de iluminat şi de aercondiţionat.

În ultimul weekend, membrii găştii au forat prin 1,1 metri de betonranforsat cu oţel pentru a intra în seiful băncii. Bancnotelefurate cântăreau circa 3.500 de kilograme şi ar fi necesitat operioadă de timp şi un efort considerabile pentru a fi mutate. Pe22 octombrie, a fost descoperit cadavrul presupusului cap aloperaţiunii, Luis Fernando Ribeiro, de 26 de ani, pe un drum izolatde lângă Camaducaia, la 320 km de Rio de Janeiro. Bărbatul a fostîmuşcat în mod repetat şi avea urme de la cătuşe pe încheieturi.Alţi cinci bărbaţi au fost arestaţi pe 28 septembrie, având înposesie 5,4 milioane de dolari din banii furaţi şi recunoscând căau ajutat la săparea tunelului. Până acum, autorităţile aurecuperat aproximativ sapte milioane de dolari, dar restul de 63 demilioane a rămas nedetectat.

5. Marele Jaf din Tren(1963): 80 de milioane de dolari furaţi fărăarmeEste denumirea dată jefuirii, cu o pradă de, pe atunci, 2,3milioane de lire sterline, în data de 8 august 1963, a unui tren pePodul Feroviar Bridego, din Ledburn, lângă Mentmore,Buckinghamshire, Anglia. Trenul poştal de Corespondenţă a CaseiRegale, călătorind din Glasgow spre Londra, a fost oprit de semnaleluminoase. Atunci, o bandă formată din 15 indivizi, conduşi de unanume Bruce Reynolds, a pătruns în tren şi a furat 2,3 milioane delire sterline în bancnote folosite de una, cinci şi zece liresterline - echivalentul a aproximativ 80 de milioane de dolari în2009.

Deşi nicio armă de foc nu a fost folosită în timpul jafului,mecanicul trenului, Jack Mills, a fost lovit în cap cu o bară defier, fără a suferi mai mult de câteva vânătăi. Treisprezece dintremembrii grupării au fost prinşi, după ce poliţiştii i-auidentificat în urma recoltării de amprente lăsate în urmă, laascunzătoarea lor de la ferma Leatherslade, langa Oakley,Bukinghamshire. Hoţii au fost judecaţi, condamnaţi şi închişi. Unuldintre deţinuţi a evadat dupa 15 luni de detenţie stabilindu-se înMelbourne, Australia, şi mutându-se mai târziu în Rio de Janeiro,Brazilia odată ce poliţia i-a dibuit locaţia. Alt condamnat aevadat şi el şi a fugit undeva lângă Montreal, Canada, pe MunteleRiguad. A trăit aici liniştit, un timp, înainte să comită ogreşeală şi să fie reperat de Scotland Yard.

4. Depozitul Securitas (2006): 92,5 milioane dedolari
Jefuirea depozitului Securitas, din Anglia, a avut loc la primeleore ale zilei de 22 februarie 2006, între 01:00 şi 02:15, în cadrulunei operaţiuni ce a condus la subtilizarea celei mai mari sume debani lichizi din întreaga istorie a crimei organizate britanice.Cel puţin şase bărbaţi au răpit şi ameninţat familia directorului,au sechestrat 14 membri ai personalului şi au furat aproximativ92,5 milioane de dolari în bancnote din Depozitul Coroanei deGestionare a Lichidităţilor, din Vale Road, Tonbridge, Kent.

După ce directorul Securitas a fost oprit şi răpit, în timp ceconducea pe şosea, de indivizi costumaţi în poliţişti, iar soţia şifiul său au fost ridicaţi de acasă într-o manieră asemanătoare, cutoţii au fost conduşi la o fermă părăsită şi, sub ameninţareapistolului, bărbatul responsabil de depozit a fost "rugat" săcoopereze. Apoi, într-o dubă albă, atât agresorii cât şi victimeles-au deplasat la sediul Securitas unde 14 indivizi din stafffuseseră legaţi de spărgătorii înarmaţi cu pistoale si purtângcagule. Jaful s-a încheiat în jurul orei 02:15, dar încă o oră amai trecut înainte ca toţi cei imobilizaţi să alertezeautorităţile. Toţi cei ameninţaţi în cadrul acestei operaţiuni auscăpat nevătămaţi.

3. Depozitul de valoriKnightsbridge (1987): 130 milioane de dolariJefuirea Depozitului de Valori Knightsbridge a avut loc pe 12 iulie1987 în Knightsbridge, parte a burgului londonez City ofWestminister, din Anglia. Doi bărbaţi au intrat în acea zi îndepozitul britanic, având intenţia declarată de a închiria o cutiede valori. După ce au fost conduşi în seif, au scos pistoalele pecare le ascundeau în haine şi i-au deposedat atât pe directorulinstituţiei cât şi pe gardieni de orice autoritate şi de oriceposibilitate de reacţie.

Apoi, hoţii au atârnat pe uşa de la intrarea în clădire un semnprin care explicau închiderea temporara a Centrului de DepozitareSigură, permiţând în acelaşi timp accesul în interior al mai multorcomplici. Au spart multe cutii de valori şi au plecat cu o pradă învaloare de aproximativ 66 de milioane de dolari, care seechivalează cu aproximativ 130-150 de milioane de dolari astăzi. Lao oră după ce spărgătorii au plecat, unul dintre gardieni a reuşitsa îşi scoată cătuşele şi să declanşeze alarma.

Poliţiştii veniţi la faţa locului au recuperat o amprentă care i-acondus la identificarea italianului Valerio Viccei. După o perioadăde supraveghere, Viccei şi câţiva din acoloţii săi au fost arestaţiîn timpul unei serii de raiduri coordonate pe 12 august 1987 şicondamnaţi pentru săvârşirea demonstrată a jafului. Mai târziu,Viccei a publicat o carte despre întreaga acţiune.

2. Muzeul Boston (1990):tablouri în valoare de 300/500 de milioane dedolariLa câteva ore după ce festivităţile de ziua Sfantului Patrick s-auîncheiat în Boston, pe 18 martie 1990, doi bărbaţi îmbrăcaţi înpoliţişti au bătut la uşa intrării de serviciu a Muzeului IsabellaStewart Gardner, în jurul orei 01:24. Politica instituţiei a fostdintotdeauna aceea de a nu deschide pentru nimic în lume uşile petimp de noapte, dar gardienii au făcut tocmai atunci o excepţie.Deşi se pare că nu erau înarmaţi, imediat ce "poliţiştii" au fostlăsaţi să intre în muzeu, i-au atacat pe cei doi paznici,încătuşându-i, legandu-i cu bandă adezivă şi plasându-i în subsolulclădirii.

În următoarele mai puţin de 90 de minute care au urmat, bandiţii auurcat în Camera Olandeză de la etajul al doilea al muzeului şi aufurat trei picturi semnate Rembrandt; între acestea s-a numărat şisingurul peisaj marin realizat vreodată de pictor, una dintre celecâteva lucrări pe care hoţii le-au tăiat sălbatic pentru a lescoate din ramă, lăsând în urmă margini de pânză sfâşiată în ramegoale. Din aceeaşi sală, a mai fost sustrasă lucrarea "Concertul",de Vermeer, precum şi un pocal chinezesc din bronz. Se pare ca s-aatentat şi la o a patra pictură a lui Rembrandt, dar fără succes.Din Galeria Scurtă, tâlharii au smuls de pe pereţi cinci schiţe alelui Degas, precum şi vulturul de bronz din vârful unui steagnapoleonean. Conform unor surse, 12 tablouri au fost furate întotal, însumând o valoare estimativă de 300 de milioane de dolari.Altele avansează cifre precum 13 (tablouri) şi 500 (de milioane dedolari). Oricum ar fi, paguba a fost uriaşă, ridicând acest jaf înranul celor mai mari din istorie. Autorii faptei nu au fostniciodată depistaţi, întrucât au distrus casetele cu înregistrăriledin muzeu şi nu au lăsat amprente, iar operele furate au rămasdefinitiv pierdute. În prezent, o recompensă de cinci milioane dedolari este oferită pentru informaţii privitoare la recuperarea încondiţie bună a tablourilor.

1. Banca Centrală din Irak(2003): Saddam a furat un miliard dedolariÎn data de 18 martie 2003, cu o zi înaintea declanşăriibombardamentelor Statelor Unite asupra Baghdadului, aproape unmiliard de dolari au fost furaţi, în mai multe rânduri, din BancaCentrala a Irak-ului. Acţiunea este considerată, pe bună dreptate,cel mai mare jaf din istorie. Mai târziu, trupele militare SUA audescoperit, ascunşi în pereţii din palatul lui Saddam Hussein,circa 650 de milioane de dolari. Se consideră că această sumăreprezintă cea mai importantă parte a banilor furaţi, fără a secunoaşte date concrete şi despre restul prăzii.

Diyaa Habib al-Khayoun, director general al băncii de statal-Rafidain, susţine ca 250 de milioane de dolari şi 18 milioane dedinari irakieni, acum lipsiţi de valoare, au fost de asemeneafuraţi în aceeaşi zi din Banca Centrală, dar de jefuitoriprofesionişti, fără vreo legătură cu Saddam. Tot în martie 2003, unbilet scris de mână a venit în atenţie, semnat de Saddam Hussein,prin care se ordona retragerea a 920 de milioane de dolari şioferirea acestor lichidităţi lui Quasay, fiul prşedintelui irakian.Oficiali ai Băncii Centrale au afirmat că Quasay a putut fi văzutparticipând la încărcarea acestor bani, grupaţi în cutii pline cubancnote de câte o sută de dolari, în camioane, pe parcursul uneioperaţiuni de cinci ore. Fiul lui Saddam a fost mai tarziu ucisîntr-un schimb de focuri cu soldaţii americani.