Home » Cultură » Robodock 2005

Robodock 2005

Publicat: 19.01.2007
O gasca (una cam psycho) de artisti si inventatori care joaca piese de teatru experimental, dandu-si foc in timp ce muzica electronica urla la maximum iar cybercreaturile lor bizare sunt lasate in libertate, s-a reunit spre a demonstra ca (post)arta secolului XXI are tech-dimensiuni noir, grotesti, dar subtile. Raporteaza Madalina Dragoi.
In perioada 21-24 septembrie 2005, la Amsterdam, in Olanda, s-a desfasurat cea de-a opta editie a Festivalului de Arta si Tehnologie Robodock. In cadrul manifestarii sunt prezentate spectacole de teatru, de arta vizuala, de muzica, de pirotehnie, de lasere, precum si prototipuri de roboti si de instalatii electronice de ultima generatie. Elementul-cheie al editiei de anul acesta a fost apa, sau Aquadock, cum i-au spus participantii. Organizatorii festivalului au reusit, pe parcursul a patru zile, sa aduca pe aceeasi scena mari inventatori care nu se intalnisera pana atunci.

Printre cei peste cincizeci de performeri prezenti s-au numarat extravaganta violonista ceha Iva Botova, norvegianul Eric Hobijn (tatal unei uriase instalatii aruncatoare de flacari, botezata Organul lui Dante), trupa satirica Puppetmastaz, spaniolul Hnos Oligor (care a pregatit show-ul cu marionete mecanice Napasta Virginiei), artistii germani Dead Chickens (cu spectacolul Chimech), olandezul Bastiaan Maris (care a venit cu enigmatica sa masina de aburi), trupa de teatru Silo (cu piesa Concret Garden), membri ai Institutului Robot Lab din Germania (care au prezentat un instrument muzical robotic), grupul The Flaming Lotus Girls din SUA (cu masinaria Mana lui Dumnezeu, un humanoid care scoate flacari prin fiecare deget). De asemenea, au participat la eveniment numerosi muzicieni si DJ la moda.

Cele mai apreciate prestatii au fost insa cele realizate de inventatorul Stelarc, de trupa de teatru Close Act, de Col.lectiu Anatomic din Spania, de americanul Chico MacMurtrie si de Robocross Groot. Ce nebunii au facut ei veti afla (foarte) putin mai incolo.

Radacinile Festivalului Robodock trebuie cautate in urma cu opt ani, cand la Amsterdam a avut loc o ampla manifestatie a artistilor pentru apararea dreptului la libera exprimare in arta si cultura, eveniment la care a participat crema actorilor, muzicienilor si inventatorilor din Tara Lalelelor. Publicul si guvernul olandez au apreciat evenimentul si, de atunci, an de an, festivalul a capatat renume si si-a largit portile, atragand artisti si inventatori din intreaga lume.

In seara zilei de 24 septembrie 2005, la gala finala, a venit momentul transformarii scenei intr-un imens laborator deschis publicului. Curiosii au putut cerceta prototipurile si masinariile, au discutat cu inventatorii si au fost ei insisi protagonisti ai show-urilor.

 

FACTS


Robocross groot

 

Inventatorii britanici si germani de la Robocross Groot au creat, special pentru Robodock Aquadock, prototipul unui robot acvatic, un scafandru caruia i se rupe de presiune si poate face scuba-diving pana la ce adancime are el chef.

 

Close Act

 

Celebritatea trupei Close Act se datoreaza modului in care actorii (35 de oameni din 9 tari) imbina armonios teatrul, dansul, muzica si acrobatiile, in timp ce merg pe picioroange. Pe langa fantasticele spectacole care se petrec intr-o atmosfera industriala de basm postnuclear, interactivitatea cu publicul spectator este un punct in plus care le-a adus popularitate. Cele mai apreciate piese ale lor sunt Insecta, La Donna, Aliens, Forza, Malaya, XO si Sau’rus. Pentru Robodock, cei de la Close Act au ales piesa Malaya. Povestea se petrece in spatiul cosmic si este o oscilatie intre realitate si cosmar. Mult foc, metal, costume futuriste excentric colorate, tobe si alte instrumente de percutie, roboti, lasere, baloane si globuri metalice sunt elementele unei piese care produce publicului un amalgam de sentimente si stari contradictorii dupa vizionare.

 

Stelarc

 

Australianul Stelios Arcadiou (Stelarc) este unul dintre cei mai ciudati inventatori din lume, credinta lui explicita fiind aceea ca oamenii sunt deopotriva zombi si cyborgi. La Robodock, Stelarc a folosit instrumente medicale, proteze robotice, sisteme de realitate virtuala si conexiuni neconventionale la internet care au interferat si jonctionat intim cu corpul sau, pentru a inventa mecanisme noi. Al treilea brat, Corpul virtual sau Sculptura stomacului s-au bucurat de un succes enorm. Practic, intreaga activitate (reprezentatie) a lui Stelarc a fost un experiment total asupra corpului sau. Intr-una dintre „scenete“, australianul, avand implantate microcipuri si minicamere video in plamani si stomac, si-a amplificat artificial pulsul pentru a monitoriza si filma activitatea organelor sale in conditii extreme. Apoi, vreme de 25 de minute, pe muzica nebuna a celor de la Prodigy, si-a suspendat corpul la 50 de metri inaltime si a „plutit“ deasupra publicului agatat in niste carlige metalice (prin care trecea electricitate) care ii erau infipte in piele. Tot la Robodock, Stelarc si-a prezentat in premiera „copilul“ nascut in 1998: Exoskeleton – o instalatie hi-tech mecanizata si pneumatizata, care se deplaseaza cu ajutorul a sase picioare, sub directa comanda a bratelor si a picioarelor inventatorului. Sistemul, un hibrid om-masina-insecta, a lasat publicul cu gura cascata.
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase