Home » D:News » Fosila de crocodil veche de 80 de milioane de ani

Fosila de crocodil veche de 80 de milioane de ani

Fosila de crocodil veche de 80 de milioane de ani
Publicat: 04.02.2008
Fosila unei specii de crocodil, veche de aproximativ 80 de milioane de ani, a fost prezentata la Rio de Janeiro, de cercetatorii brazilieni, care o considera "veriga intermediara" dintre crocodilii preistorici si cei din zilele noastre, informeaza AFP.

Scheletul fosilizat de Montealtosuchus arrudacamposi a fost descoperit in 2004, la Palo Alto, si a putut fi reconstituit in proportie de 80%. Este vorba de un pradator cu o lungime de 1,5 – 1,7 metri, cu o greutate de aproximativ 40 de kilograme, care se hranea in special cu cadavre de animale, au precizat cercetatorii de la Universitatea federala din Rio de Janeiro (UFRJ).
Specia, datand din Cretacicul superior, a trait in urma cu 80 – 85 de milioane de ani. Una dintre caracteristicile acestui crocodil este ca nu traia in apa sau in zonele mlastinoase, asa cum se intampla cu rudele lor actuale, ci pe pamant si era un animal foarte rapid, a explicat Felipe de Vasconcellos, paleontolog la UFRJ.
Descoperirea fosilei de Montealtosuchus arrudacamposi ar putea impune reevaluarea teoriei care situeaza originea crocodililor actuali in emisfera nordica. "In emisfera nordica nu a fost descoperita nicio specie intermediara, precum cea adusa la lumina zilei in Brazilia", a spus Vasconcellos.
Specialistii cred ca e posibil ca originea acestor animale sa se fi situat in emisfera sudica si ca acestea sa fi aparut in America de Sud sau Africa pe vremea cand cele doua continente nu erau separate. Acest lucru ar schimba teoria propagarii unei specii intregi, a explicat cercetatorii.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase