Home » D:News » Este posibila o populare involuntara a planetei Marte?

Este posibila o populare involuntara a planetei Marte?

Este posibila o populare involuntara a planetei Marte?
Publicat: 09.06.2008
Navetele trimise de NASA in spatiu nu pleaca niciodata singure. Ele poarta la bordul lor sute de specii de microbi si bacterii, dintre care, o parte din ei pot rezista in conditii extreme.

Inainte de lansarea in spatiu a navei Phoenix, cu destinatia Marte, care a avut loc anul trecut, expertii NASA au trecut la o verificare riguroasa a populatiei microbiene,  invizibila, dar omniprezenta. La prima testare, acestia au descoperit peste 100 de soiuri de microbi, trecandu-se ulterior la o “curatenie” generala. In urma sterilizarii, numarul speciilor a fost diminuat simtitor, insa sterilizarea completa a navei nu a fost posibila.
Dintre partile componente, cel care va veni in contact cu apa inghetata martiana este bratul lui Phoenix, care a fost sterilizat drastic, pentru a diminua sansele unei populari involuntare a Planetei Rosii, insa chiar si asa, cercetatorii nu pot fi siguri 100%.

Pentru a studia evolutia acestor microbi pe Marte, expertii au reprodus in laborator conditiile intalnite pe aceasta planeta neprimitoare. La primul test, nici unul dintre microbi nu a rezitat. Insa la cea de-a doua testare, in care au adaugat sol din desertul Atacama, asemanator cu cel martian, si mostre dintr-un vulcan hawaiian, care ferea microbii de puternicele radiatii, au descoperit ca unele bacterii au reusit sa supravietuiasca.
Microbiologul Rocco Mancinelli afirma ca in ciuda eforturilor depuse de experti NASA, o sterilitate 100% nu este posibila.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase