Home » D:News » Cei mai iuti muschi din regnul animal apartin pasarilor cantatoare

Cei mai iuti muschi din regnul animal apartin pasarilor cantatoare

Cei mai iuti muschi din regnul animal apartin pasarilor cantatoare
Publicat: 17.07.2008
Contrar credintelor, cel mai iute muschi apartine micutelor pasari cantatoare. Situate in larinx-ul pasarilor, acesta este capabil de contractii de sutimi de secunda, conform unui studiu efectuat in premiera de o echipa de ornitologi americani.

Expertii s-au intrebat de multe ori in trecut daca toate cantecele pasarilor sunt datorate interactiunii pasive a aerului care se misca intre muschii vocali sau este obtinut printr-un control neuromuscular direct.
“Am studiat muschii vocali ai porumbeilor si am foat uluit de viteza cu care acestia se miscau”, declara ornitologul Coen Elemans, din cadrul Universitatii din Utah, Statele Unite. “Totusi, porumbeii scot sunete lente si atunci m-am hotarat sa studiez muschii vocali ai pasarilor cantatoare”, continua profesorul Elemans.

Descoperirile au fost surprinzatoare. De exemplu, cinteza zebra si graurul comun pot sa-si schimbe tonalitatea cantecelor la frecvente care depasesc 250 de hertzi prin controlul direct al muschilor vocali.
Muschii vocali ai masculului si femelei de graur comun se contracteaza odata la 3,2 milisecunde. Aceiasi muschi ai masculului de cinteza zebra se activeaza o data la 3,7 secunde, pe cand in cazul femelei de cinteza la doar 7,1 milisecunde.

Sursa: National Geographic

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase