Home » D:News » Medicii ucrainieni au reusit o operatie in premiera medicinei internationale

Medicii ucrainieni au reusit o operatie in premiera medicinei internationale

Medicii ucrainieni au reusit o operatie in premiera medicinei internationale
Publicat: 24.09.2008
Un pensionar ucrainean in varsta de 56 ani a suferit grave rani la cap dupa ce a fost lovit cu copita de un cal. Ivan Bilokhvost a reusit sa se tarasca cu greu acasa unde si-a pierdut cunostinta. Transportat de urgenta la spitalul regional din Kiev, medicii s-au vazut nevoiti sa-i transplanteze temporar un fragment de os cranian in tesuturile coapsei pentru a-i salva viata.

Incredibila operatie a fost singura modalitate prin care se putea extirpa cu success tumoarea aparuta datorita loviturii copitei calului, receptionata direct in tampla de Ivan Bilokhvost. In urma unei radiografii, medicii au descoperit o tumoare de dimensiuni mari provocata in urma spargerii veselor sanguine si acumularii de sange. Tumoarea in cauza crea o presiune periculoasa pe emisfera stanga a creierului victimei nefericitului accident.
Pentru a extirpa cu succes tumoarea, chirurgii ucrainieni trebuiau sa extraga osul temporal al craniului si a-l transplanta ulterior la locul sau odata ce se incheia extragerea tumorii.
Alexei Kupri, neurochirurgul spitalului a decis transplantul de moment al osului temporal al craniului in tesuturile moi ale coapsei drepte a paciantului. Acesta procedura era necesara pentru pastrarea in conditii cat mai apropiate de organism a osului temporal, inainte de reimplantarea sa.
“Am efectuat craniotomia, dupa care am reusit sa extirpam tumoarea, pacientul are o stare generala buna si are nevoie de o perioada de doar 1 luna si jumatate pana va parasi spitalul. Am folosit o metodologie speciala pentru a implanta osul temporal in interiorul muschilor coapsei. A fost nevoie de acesta procedura efectuata in premiera in lume pentru a evita orice implant de materiale artificiale in craniu” declara neurochirurgul Alexei Kuprii.

Sursa : Pravda
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase