Home » D:News » Rate monstruoase dominau cerul Angliei in preistorie

Rate monstruoase dominau cerul Angliei in preistorie

Rate monstruoase dominau cerul Angliei in preistorie
Publicat: 29.09.2008
Un craniu in varsta de 50 de milioane de ani apartinand unei pasari de dimeniuni gigantice arunca o noua lumina asupra trecutului vietii in aceasta parte a lumii. Pasarea, un stramos indepartat al ratelor din zilele noastre avea o anvergura a aripilor de cel putin 5 metri, un cioc imens dotat cu dinti uriasi si zbura cu lejeritate asupra marilor care acoperea Londra, Essex si Kent-ul de astazi, anunta ScienceDaily.

Fosilele nou descoperite nu reprezinta o premiera pentru antropologii britanici. In fapt, urme ale acestei bizare creaturi preistorice erau studiate de mai multe decenii. Ceea ce face din noul craniu o descoperire de exceptie, este nivelul ridicat de conservare al acestuia, fapt ce a permis cercetatorilor sa reconstituie in premiera corpul pasarii preistorice.

Ceea ce o face extrem de interesanta este faptul ca rata de acum 50 de milioane de ani, Dasornis, asa cum este cunoscuta in mediile acadenimce, este singura pasare care poseda dinti. Nicio alta pasare cunoscuta nu are o asemenea conformatie a ciocului, fapt explicat de oamenii de stiinta prin evolutia stramosilor pasarilor de acum peste 100 de milioane de ani, cei care au renuntat la dentitie pentru a-si usura greutatea si pentru a inlesni zborul.

Cum se explica, atunci, faptul ca Dasornis prezenta dinti? „Totul se leaga de dieta. Aceasta pasare preistorica se hranea, probabil, cu peste si caracatite, vietati pe care le pescuia din zbor. Dintii o ajutau pe Dasornis sa nu scape carnea alunecoasa”, sustine Gerald Mayr, paleoornitolog la Institutul de Cercetari german Senckenberg.

Sursa: ScienceDaily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase