Home » D:News » Rationalizarea carnii va evita incalzirea globala

Rationalizarea carnii va evita incalzirea globala

Rationalizarea carnii va evita incalzirea globala
Publicat: 02.10.2008
Conform unui raport intocmit de guvernul britanic, consumul de carne si lapte va trebui redus drastic, daca lumea vrea sa evite o serie de schimbari dezastruoase ale climei. Pana in 2050, ar trebui sa ne limitam la o jumatate de cana de lapte pe zi si la numai patru mici portii de carne pe saptamana, avertizeaza studiul efectuat la Universitatea din Surrey.

Fermele de animale produc in jur de 8%din emisiile de gaze cu efect de sera, din Marea Britanie. Efectivele de animale emana cantitati uriase de metan, iar exploatarea solului pentru cultivarea hranei acestora, elibereaza oxizi de azot. Chiar daca ridicarea standardelor si tehnologizarea fermelor ar putea stavili emisiile din zootehnie pentru urmatoarele patru decade, toate beneficiile s-ar pierde pe masura ce productia hranei ar trebui marita pentru a satisface numarut tot mai mare al populatiei. Autorul raportului, Tara Garnett, declara ca, “dupa cum se anunta viitorul, s-ar putea sa fim nevoiti sa facem unele lucruri care ni se par, in prezent, inacceptabile. Oamenii vor trebui sa mance mai mult din productia locala, sa gateasca in vrac si sa evite irosirea.“ Englezul tipic consuma in jur de 1.6 kg de carne si 4.2 kg de lactate, pe saptamana. Cantitatea echivaleaza cu doua fripturi din piept de pui, sase carnati, patru felii de sunca, opt felii de kaizer, trei hamburgeri, trei litri de lapte si 100g de branza. Noua dieta va permite un hamburger, doi carnati, trei felii de sunca, un piept de pui, jumatate de litru de lapte si 50 g de branza. Conform datelor, la nivel mondial, 18% din gazele cu efect de sera sunt produse de consumul de carne, in timp ce transportul sta la baza unui procent de numai 13 la suta.

Sursa:DailyMail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase