Home » D:News » Motiv de bucurie – coliziunea unui asteroid cu Terra

Motiv de bucurie – coliziunea unui asteroid cu Terra

Motiv de bucurie – coliziunea unui asteroid cu Terra
Publicat: 08.10.2008
Cercetatorii au sarbatorit de curand succesul primei anticipari ale patrunderii unui asteroid in atmosfera Pamantului.

Se crede despre acest asteroid, desprins probabil in urma unei ciocniri in spatiu, ca nu avea un diametru mai mare de 4.5 metri. Desi acesta nu a ajuns pe Pamant, aparitia sa prevazuta a fost un motiv de bucurie pentru astronomi, intrucat este prima dovada a faptului ca intrarea asteroizilor in atmosfera poate fi prevazuta.
“Este pentru prima data cand am putut prevedea un impact in avans”, declara Donald Yeomans, manager al programului Nasa Near Earth Object, menit sa detecteze asteroizii sau cometele care se apropie de planeta noastra.
Asteroidul, numit 2008 TC3, a fost observat in cursul zilei de luni, 6 octombrie, cand se afla la o distanta de planeta noastra aproximativ egala cu cea dintre Luna si Pamant. Acesta a intrat in atmosfera superioara a Pamantului in dreptul Sudanului, insa a putut fi observat si din Europa. Astronomii motiveaza anticiparea cu doar 6 ore inainte, prin faptul ca asteroidul era foarte mic si inchis la culoare. Acesta s-a dezintegrat imediat dupa patrunderea in atmosfera superioara, in jurul orei 2.46 am GMT, transformandu-se intr-o bila de foc.
In jurul orbitei Pamantului se afla 5 681 de asteroizi, insa dintre acestia doar 757 sunt suficienti de mari pentru a provoca pagube, in cazul in care ar lovi planeta.

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase