Home » D:News » “Urmele diavolului” – cele mai vechi amprente umane

“Urmele diavolului” – cele mai vechi amprente umane

“Urmele diavolului” – cele mai vechi amprente umane
Publicat: 15.10.2008
Este oficial: cele mai vechi urme de picior uman gasite vreodata pe Terra au o vechime de aproximativ 345.000 de ani. Denumite “urmele diavolului”, ele au fost prezervate in cenusa de pe vulcanul Roccamonfina din Italia.

Urmele au fost prima oara dezvaluite lumii in 2003, de catre Paolo Mietto si echipa sa de la Universitatea din Padova, Italia, dupa ce au fost indicate de un grup de arheologi amatori. Bazandu-se pe ultima eruptie presupusa a vulcanului, echipa estima la vremea respectiva ca urmele ar fi avut o varsta cuprinsa intre 385.000 si 325.000 de ani. Recent, Stephane Scaillet si colegii sai de la Laboratorul de Clima si Mediu din Franta au folosit tehnica datarii cu argon pentru a afla varsta exacta a urmelor. “Metodele lor riguroase au confirmat ca acestea sunt intr-adevar cele mai vechi urme de om gasite vreodata”, a declarat Mietto. Noile descoperiri au aratat ca urmele apartineau speciei Homo deidelbergensis. Mietto planuieste o noua excavare la un al treilea sit, la trei kilometri distanta de locul primei descoperiri. Ultimele vizite i-au dat motive sa creada ca zona ascunde mai multeastfel de amprente umane, care, se asteapta el, ar putea avea cam aceeasi varsta cu “urmele diavolului”.

Mietto spune ca, bazat pe expertiza echipei sale, oamenii care au lasat urmele de pe vulcan s-ar fi aflat in mers si nu in alergare. Mai mult, directia este atat spre vulcan, cat si dinspre el. Ca atare, autorii lor nu fugeau din calea unei eruptii vulcanice, iar urmele trebuie sa fi fost lasate candva dupa eveniment. Experimentele de datare nu au confirmat insa intotdeauna suspiciunile. Tot in 2003, o echipa a descoperit urme de picior vechi de 40.000 de ani, pastrate in cenusa vulcanica din sudul Mexicului. Dar cand un alt grup le-a datat folosind argonul intrebuintat de Stephane Scaillet, s-a aflat ca aveau de fapt 1.3 milioane de ani. Totusi, de vreme ce la acea data omul modern nu evoluase inca in Africa, echipa a conchis ca urmele nu puteau fi umane.

Sursa: New Scientist

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase