Home » D:News » Umanitatea a intrat intr-o noua faza a evolutiei

Umanitatea a intrat intr-o noua faza a evolutiei

Publicat: 07.07.2009
Daca ne-am imagina ADN-ul uman asemenea unui computer, am observa ca de-a lungul a cateva milioane de ani acesta s-a modificat doar cu cateva milioane de biti. Asta inseamna ca ADN-ul nostru a evoluat cu circa un bit pe an. Lucrurile s-au schimbat insa in ultimele decenii, iar evolutia umana pare sa inainteze cu o viteza incredibila, de neimaginat in urma cu cateva secole, este declaratia celui mai cunoscut fizician al lumii, Stephen Hawking.

„Ganditi-va ca in prezent, in fiecare an, numai in limba engleza sunt publicate peste 50.000 de carti, continand informatii de sute de milioane de biti. Evident, multe din cartile care apar nu sunt mai mult decat maculatura si nu au nicio influenta asupra evolutiei noastre. Dar, chiar si asa, rata informatiilor utile este de ordinul miliardelor”, afirma acelasi Hawking.

Aceasta inseamna ca am intrat intr-o noua faza a evolutiei. La inceput, evolutia tinea doar de selectia naturala. Aceasta este asa numita faza darwiniana, si a durat circa 500 de milioane de ani. Ceea ce ne deosebeste insa de primate si de oamenii cavernelor este capacitatea extraordinara de a comunica intr-un limbaj inteligent si de a face schimb de informatii. Aceasta explozie a pornit acum 10.000 de ani dar a cunoscut o incredibila ascensiune in ultimele trei secole.

Hawking sustine ca in ultimele zece milenii, umanitatea a intrat in ceea ce se numeste „faza de transmitere externa”. Asta inseamna ca, desi ADN-ul uman nu s-a modificat substantial in acest interval de timp, informatiile transmise prin intermediul izvoarelor scrise a crescut enorm, in detrimentul experientelor personale. „Categoric, suntem mai mult decat genele noastre”, afirma fizicianul.

 „Procesarea unor informatii venite din experientele personale a evoluat in faza darwiniana extrem de lent, de-a lungul a sute de mii de ani. Imaginati-va ca in secolul al XVIII-lea se spunea ca exista un om care a citit tot ceea ce se scrisese de-a lungul timpului. Astazi, daca am citi cate o carte pe zi, si tot ne-ar trebui minim 15.000 de ani pentru a termina. Asta fara sa socotim si cartile care se vor scrie in acest interval de timp. Nu exista niciun dubiu ca ne afla intr-o faza in care ne putem imbunatati constient ADN-ul prin asimilarea de informatii. In prezent, o etapa evolutiva la om nu depaseste 50 de ani”, concluzioneaza Stephen Hawking.

Sursa: DailyGalaxy

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase