Home » D:News » Înfometarea poate preveni declinul cognitiv?

Înfometarea poate preveni declinul cognitiv?

Înfometarea poate preveni declinul cognitiv?
Publicat: 12.12.2012
Oamenii care au suferit de foame în copilărie ajung ca la bătrâneţe să sufere de un declin cognitiv mai lent, comparativ cu cei care nu au avut astfel de probleme.

„Rezultatele au fost neaşteptate tocmai pentru că alte studii au demonstrat că oamenii care experimentează astfel de neajunsuri în copilărie au mai multe şanse de a suferi de boli de inimă şi tulburări mentale sau de a se confrunta cu un declin cognitiv timpuriu, comparativ cu restul persoanelor”, a declarat autorul studiului Lisa L. Barnes. 

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 6,158 de oameni, din Chicago, cu vârsta medie de 75 de ani. Dintre aceştia, 62 de procente erau afroamericani. Într-o primă etapă, toţi participanţii au fost intervievaţi cu privire la starea lor de sănătate din copilărie, starea financiară a familiei şi mediul în care s-au dezvoltat în primii ani de viaţă. Apoi, timp de 16 ani, ei au fost supuşi unor teste cognitive din 3 în 3 ani. 

Din totalul afroamericanilor implicaţi în cercetare, cele 5,8 procente care au declarat că, în copilărie, nu au avut mereu suficientă mâncare pentru a-şi satisface foamea au înregistrat un declin cognitiv mai redus cu o treime, comparativ cu restul participanţilor. În plus, şi cele 8,4 procente de afroamericani are au susţinut că la vârsta de 12 ani erau mult mai slabi, faţă de alţi copii de-o seamă cu ei, s-au confruntat, odată cu înaintarea în vârstă, cu un declin mult mai scăzut, comparativ cu restul participanţilor. 

În schimb, în rândul caucazienilor nu s-a înregistrat nicio legătură între declinul cognitiv şi dificultăţile din copilărie. 

„Cercetătorii cunosc motivul pentru care înfometarea din copilărie ar putea avea un efect protector asupra declinului cognitiv. Una dintre explicaţiile potenţiale se găseşte în studiile care susţin că restricţia calorică poate întârzia o serie de schimbări din corp, crescând astfel durata de viaţă a subiecţilor”, a explicat Barnes. 

Rezultatele au rămas aceleaşi chiar şi după ce oamenii de ştiinţă au luat în considerare şi alţi factori precum educaţia şi problemele de sănătate. 

Sursa: News Wise

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase