Home » D:News » De ce suntem mai urâţi când ne simţim obosiţi?

De ce suntem mai urâţi când ne simţim obosiţi?

De ce suntem mai urâţi când ne simţim obosiţi?
Publicat: 20.12.2012
Pregătirile pentru sărbători pot fi foarte stresante şi obositoare. Sigur vi s-a întâmplat cel puţin o dată ca ceasul să fie trecut de miezul nopţii şi dumneavoastră încă să nu fi terminat toate pregătirile. După câteva ore de somn, vă treziţi şi priviţi spre oglinda care reflectă un chip palid şi încercănat. Oare ce ne face să părem atât de îngrijiţi?

„Stresul cauzează o scădere a capacităţii pielii de a se proteja. Toate aceste lucruri se întâmplă atunci când este vorba de stresul cronic. Dacă nu avem colagen sănătos în piele, atunci devenim încercănaţi”, a explicat Amit Sood, profesor la Mind Body Initiative din cadrul Clinicii Mayo.

De asemenea, stresul scade şi nivelul melaninei, fenomen care ne face să părem „traşi la faţă” şi palizi. Melanina pigmentează pielea umană, determinând culoarea feţei a unui individ. 

Conform lui Sood, de fiecare dată când suntem stresaţi ducem un război cu propria persoană. „Devenim ineficienţi, somnul nu este odihnitor, mâncăm mai mult, ajungem să cântărim mai mult iar toate aceste lucruri ne pot afecta relaţiile cu ceilalţi”, a mai explicat specialistul.  

Ca urmare a stresului, feţele noaste devin mai puţin atrăgătoare şi mai umflate. 

Cearcănele şi pungile de sub ochi apar atunci când corpul nu este capabil să îşi revină peste noapte din cauza lipsei de somn, este de părere anestezistul şi internistul dr. Michael Roizen, care compară ochii umflaţi cu gleznele inflamate. 

Uneori, în timpul zilei, acumulăm apă în corp în loc să o eliberăm (sub formă de urină). O parte din această apă în exces se acumulează sub ochi dând naştere acelor cearcăne umflate. 

„În mod normal, în timpul somnului, apa este distribuită în corp. Lipsa somnului cauzează acumularea apei sub ochi”, a declarat Roizen. 

Roizen este de acord cu Sood  în ceea ce priveşte stresul care duce la lipsa somnului, fenomen ce poate deveni un fel de ciclu periculos. Dar susţine că stresul ne afectează şi mai mult de atât:„Stresul duce la apariţia ridurilor de îmbătrânire. Stresul ne face să îmbătrânim”. 

El a mai explicat şi să stresul, pe lângă implicare sa în aspectul fizic, are ;i un rol negativ asupra ridării arterelor. „Dacă suferi de stres cronic, din punct de vedere biologic, celulele tale sunt cu 10-15 ani mai în vârstă”. 

Sursa: NBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase