Home » D:News » De 15 ori mai rezistente decât oţelul: au fost dezvoltate cele mai rezistente şi mai uşoare nanofibre de sticlă

De 15 ori mai rezistente decât oţelul: au fost dezvoltate cele mai rezistente şi mai uşoare nanofibre de sticlă

De 15 ori mai rezistente decât oţelul: au fost dezvoltate cele mai rezistente şi mai uşoare nanofibre de sticlă
Publicat: 11.01.2013
Cercetătorii susţin că au dezvoltat cele mai rezistente şi mai subţiri nanofibre de dioxid de siliciu.

„Nanofibrele de dioxid de siliciu sunt de 15 ori mai rezistente decât oţelul ultra rezistent şi de 10 ori mai durabile decât fibra de sticlă obişnuită. Putem descreşte cantitatea de material folosit, reducând astfel greutatea obiectului. [De asemenea], putem produce nanofibre de dioxid de siliciu la tonă, aşa cum se întâmplă, în prezent, cu fibra optică”, a explicat coordonatorul cercetării, Sir David Payne.

Nanofibrele sunt create din două dintre cele mai obişnuite elemente din scoarţa Pământului (dioxid de siliciu şi oxigen), caracteristică ce face ca producerea lor să fie ieftină şi profitabilă. Mai mult, spre deosebire de nanotuburile din carbon sau grafen (numit materialul miraculos super rezistent şi super conductor, dar care nu îşi menţine rezistenţa decât dacă este confecţionat având dimensiuni reduse, de doar câţiva microni), nanofibrele de dioxid de siliciu pot fi create sub forma cablurilor lungi de mii de kilometri. 

„De obicei, dacă creşti rezistenţa unei fibre, trebuie să îi măreşti diametrul şi greutatea. Cu toate acestea, cercetarea noastră a demonstrat că pe măsură ce scădem dimensiunile acestor nanofibre, rezistenţa lor creşte”, a declarat cercetătorul Gilberto Brambilla. 

Cei cinci ani de cercetare nu s-au dovedit a fi tocmai simpli pentru oamenii de ştiinţă. 

Nanofibrele „sunt de aproape 1.000 de ori mai subţiri decât firul de păr uman iar eu le manipulam cu mâinile goale. Mi-a luat ceva timp până m-am obişnuit, dar am reuşit să descopăr că pe măsură ce se micşorează, nanofibrele devin din ce în ce mai rezistente. De fapt, atunci câne ele devin foarte, foarte mici, încep să se comporte diferit. Nu mai sunt fragile şi nu mai pot fi distruse atât de uşor precum sticla, devenind ductile”, a mai explicat Brambilla . 

Sursa: Wired

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase