Home » D:News » A fost descifrat codul genetic al cancerului de esofag, reuşită ce va permite identificarea unor noi tratamente

A fost descifrat codul genetic al cancerului de esofag, reuşită ce va permite identificarea unor noi tratamente

A fost descifrat codul genetic al cancerului de esofag, reuşită ce va permite identificarea unor noi tratamente
Publicat: 25.03.2013
Oamenii de ştiinţă au anunţat că au identificat mutaţii în 26 de gene care pot duce la cancer de esofag. Reuşita cercetătorilor promite să deschidă calea spre noi medicamente pentru această boală letală ce este din ce în ce mai frecventă în ultimii ani.

O echipă de experţi din SUA a descifrat codul genetic al celulelor tumorale obţinute de la 149 de pacienţi, pe care le-au comparat cu celulele sănătoase pentru a identifica mutaţiile ce caracterizează adenocarcinomul esofagian.

Acest tip de cancer al esofagului, tubul muscular ce transportă alimentele de la gură la stomac, este caracterizat de o rată de supravieţuire pe termen de 5 ani de numai 15%-20%

Adenocarcinomul esofagian este provocat de multe ori de o boală cunoscută sub numele de „esofagul barrett”, ce este provocată la rândul său de reflux gastric cronic.

Incidenţa acestui tip de cancer a crescut cu 600% în ultimii 30 de ani, mai ales în ţările occidentale.

Cancerul de esofag ucide anual 15.000 de persoane în SUA şi 400.000 la nivel mondial.

Acum, cea mai mare analiză genetică al acestui tip de cancer a dus la identificarea unor mutaţii comune care pot fi ţintite cu ajutorul unor noi medicamente.

„Identificarea mutaţiilor ne permite să înţelegem ce face acest cancer să funcţioneze”, explică Adam Bass de la Şcoala Medicală Harvard, co-autor al studiului. „De asemenea, ne permite să identificăm noi terapii”, a mai spus Bass.

Cancerul apare atunci când ADN-ul unei celule umane suferă o mutaţie care duce la dereglarea funcţiei sale normale şi la dezvoltarea sa necontrolată.

Specialiştii au identificat numeroase cauze ale cancerului, printre care obezitatea, fumatul, expunerea la razele ultraviolete ale Soarelui sau poluarea de mediu.

Mutaţiile mai multor gene au fost implicate în diferite tipuri de cancer, însă de multe ori sunt identificate diferenţe vaste între pacienţi ce suferă de acelaşi tip de cancer.

„Am analizat genele care prezentau o frecvenţă a mutaţiilor mult mai mare decât dacă ar fi aleatorii”, a explicat Bass. „Aplicând această metodă, am identificat 26 de gene care pot contribui la acest tip de cancer”, a adăugat specialistul.

Genele sunt segmente ale ADN-ului ce conţin „manualul de instrucţiuni” pentru celule.

Cercetătorii au identificat o repetare frecventă a unei anumite mutaţii, ce sugerează că ar putea fi provocată de un anumit de expunere – fiind posibilă o legătură cu boala refluxului gastric.

„Acest lucru este foarte interesant, deoarece incidenţa adenocarcinomului esofagian a crescut foarte mult în ultimele decenii”, a explicat Bass. „Suspectăm că refluxul gastric joacă un rol în provocare acestui tip specific de daună asupra ADN-ului”, afirmă expertul.

„Dacă acest lucru este adevărat şi reuşim să identificăm factorul exact responsabil pentru aceste mutaţii, vom putea să concepem noi metode prin care să prevenim acest tip de cancer sau măcar să le diagnosticăm cât mai devreme”, a concluzionat cercetătorul.

Sursa: AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase