Home » D:News » O superbacterie cu transmitere sexuală poate fi „mai rea ca SIDA”, avertizează cercetătorii

O superbacterie cu transmitere sexuală poate fi „mai rea ca SIDA”, avertizează cercetătorii

O superbacterie cu transmitere sexuală poate fi „mai rea ca SIDA”, avertizează cercetătorii
Publicat: 03.05.2013
O tulpină a gonoreei rezistentă la antibiotice, acum considerată acum ca o superbacterie, pare să aibă efecte la fel de devastatoare precum SIDA.

„S-ar putea să fie chiar mult mai rea ca SIDA deoarece bacteria este mai agresivă şi va afecta mai mulţi oameni mai repede”, a declarat Alan Christianson, doctor specializat în naturopatie. 

Deşi aproape 30 de milioane de oameni au murit din cauza SIDA, Christianson consideră că efectele bacteriei gonoreea sunt mai directe. 

„Contractarea gonoreei din această tulpină ar putea cauza şoc septic şi moarte în doar câteva zile. Este foarte periculoasă”, a adăugat Christianson.

„Este o situaţi de urgenţă. Pe măsură ce tipul trece, devine mai periculoasă”, a explicat şi William Smith, director executiv al National Coalition of STD Directors

Această tulpină de gonoreea, HO41, a fost descoperită în Japonia acum doi an, la o femeie în vârstă de 31 de ani. De atunci, bacteria a mai fost întâlnită în Hawaii, california şi Norvegia. Deoarece este rezistentă la actualul tratament antibiotic, bacteria a fost trecută în categoria superbacteriilor alături de MRSA, CRE etc. Aceste superbacterii ucid jumătate dintre oamenii pe care îi atacă şi aproape unul din 20 de pacienţi dintr-un spital este infestatat cu una dintre ele. 

Deşi până acum nu a fost înregistrat niciun deces provocat de HO41, eforturile pentru combaterea acestei superbacterii trebuie să continue. 

Potrivit specialiştilor de la Centers for Disease Control and Prevention (CDC), doar în SUA, aproximativ 20 de milioane de oameni sunt infectaţi anual cu boli cu transmitere sexuală, iar pentru tratarea lor se cheltuiesc 16 miliarde de dolari. Mai bine de 800.000 dintre aceste cazuri raportate sunt infecţii cu gonoreea depistate în mare parte la tineri cu vârste între 15 şi 24 de ani. 

Gonoreea se transmite prin contact sexual neprotejat. Netratată, boala poate cauza un număr de complicaţii la femei, în timp ce la bărbaţi poate fi extrem de dureroasă. În cazul ambelor sexe gonoreea poate produce infertilitate şi boli periculoase precum infecţii cardiace. 

De asemenea, gonoreea poate fi greu de detectat. De multe ori nu prezintă simptome la jumătate dintre femeile infestate şi la 5% dintre bărbaţi. Potrivit CDC, până acum doi ani, rata de infectare cu gonoreea tocmai atinsese un punct minim în istorie. 

„Tocmai asta este înfricoşător. Din punct de vedere al infecţiilor rata este mică, însă tulpina este foarte complicată şi momentan nu avem niciun tratament potrivit pentru a o combate”, a mărturisit Smith. 

„Oamenii trebuie să practice sexul protejat. Oricine începe o nouă relaţie ar trebui să meargă la control împreună cu partenerul. Felul în care funcţionează gonoreea, face ca nu toată lumea să fie conştientă de ea. Luând în considerare această tulpină nouă este şi mai important să o depistăm”, a încheiat Christianson. 

Sursa: CNBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase