Home » D:News » Atenţie, bărbaţi! Consumul excesiv de ulei de peşte ar putea duce la cancer la prostată

Atenţie, bărbaţi! Consumul excesiv de ulei de peşte ar putea duce la cancer la prostată

Atenţie, bărbaţi! Consumul excesiv de ulei de peşte ar putea duce la cancer la prostată
Publicat: 12.07.2013
Consumul unei cantităţi mari de peşte bogat în ulei sau a suplimentelor cu ulei de peşte ar putea creşte riscul bărbaţilor de a suferi de cancer la prostată, arată un nou studiu.

Mai mult, sursele marine de acizi graşi omega-3 ar putea creşte riscul de a suferi de o formă agresivă a cancerului de prostată, arată studiul realizat de oamenii de ştiinţă de la Fred Hutchinson Cancer Research Center din Seattle.

„Aceşti acizi graşi omega-3 anti-inflamatori erau asociaţi unui risc cu 43% mai mare de a suferi de cancer la prostată şi de 71% mai mare de a suferi de o formă agresivă a cancerului de prostată”, explică Theodore Brasky, coordonatorul acestui studiu şi totodată profesor în cadrul Ohio State University Comprehensive Cancer Center. Formele agresive ale cancerului de prostată sunt de multe ori fatale, a mai spus profesorul.

Acizii graşi omega-3, ce se găsesc în peşti precum somonul, păstrăvul şi tonul proaspăt, cât şi în capsulele de peşte, sunt consideraţi benefici pentru sănătate ca urmare a proprietăţilor lor anti-inflamatorii.

Această cercetare nouă, publicată în Journal of the National Cancer Institute, confirmă rezultatele altor două studii ce atestă riscul crescut de a suferi de cancer de prostată.

De ce sunt asociaţi aceşti acizi graşi omega-3 cu cancerul de prostată? „Aceasta este întrebarea de un milion de dolari”, a comentat Brasky.

Cercetătorul speculează că acizii graşi omega-3 ar putea avea proprietăţi ce nu sunt încă înţelese, iar în doze mari ar putea provoca stres oxidativ, ceea ce poate duce la vătămarea ADN-ului, crescând riscul de cancer de prostată. Stresul oxidativ joacă un rol în alte tipuri de cancer, spune Brasky.

Deşi acizii graşi omega-3 au fost promovaţi ca fiind benefici pentru pacienţii cu probleme de inimă, rezultatele unui studiu publicat pe 9 mai în New England Journal of Medicine au arătat că aceşti acizi graşi nu au redus rata deceselor din cauza problemelor cardiace în rândul pacienţilor cu factori de risc pentru aceste probleme.

„Aceşti acizi graşi au fost promovaţi drept «acidul gras anti-afecţiuni cronice»”, spune Brasky. „Nutriţia este mai nuanţată, la fel şi boala. A sosit momentul în care să încetăm să vorbim despre alimente drept «bune» sau «rele», fără zone gri”, spune Brasky.

Pe baza acestor rezultate, Brasky crede că bărbaţii ar trebui să îşi modereze consumul de acizi graşi din peşte şi suplimentele din ulei de peşte.

„Nu observă un beneficiu foarte mare pentru afecţiunile cardiace. O parte din entuziasmul pentru aceşti acizi graşi a fost prematur”, a mai spus cercetătorul.

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au analizat nivelul de omega-3 din sângele a peste 800 de bărbaţi ce au fost ulterior diagnosticaţi cu cancer la prostată, comparând cu nivelul de omega-3 din sângele a 1.400 de bărbaţi ce nu au dezvoltat această afecţiune.

Diferenţa în nivelul înregistrat în sânge între persoanele cu riscul cel mai mic şi cele cu riscul cel mai mare era de 2,5% – o diferenţă mai mare decât cea obţinută prin consumarea unei porţii de somon de două ori pe săptămână, spun cercetătorii.

Cercetătorii au descoperit că bărbaţii care consumau cantităţile cele mai mari de peşte gras şi care consumau cele mai multe suplimente cu ulei de peşte prezentau, în total, un risc cu 43% mai mare de a dezvolta cancer de prostată, faţă de bărbaţii care consumau cele mai mici cantităţi de peşte gras. Riscul de a dezvolta forma agresivă a cancerului de prostată era cu 71% mai mare, iar cel de a dezvolta forma non-agresivă a cancerului de prostată era cu 44% mai mare.

Sursa: HealthDay

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase