Home » D:News » Cele mai frumoase fotografii din cadrul misiunilor Apollo (GALERIE FOTO)

Cele mai frumoase fotografii din cadrul misiunilor Apollo (GALERIE FOTO)

Publicat: 22.07.2013
Multe dintre cele mai bune imagini care documentează explorarea spaţială prin misiuni cu echipaj uman au fost realizate în cursul monumentalui program Apollo. Iar toate fotografiile făcute de astronauţi în timpul acestor misiuni au fost realizate cu camere Hasselblad, special adaptate pentru a opera în spaţiul cosmic.

Camerele Hasselblad sunt binecunoscute fotografilor pentru formatul filmului pe care îl foloseau – mai mare decât cel obişnuit  – şi pentru calităţile lor optice deosebite. Firma suedeză Hasselblad a avut, timp de peste 50 de ani, un parteneriat cu NASA, camerele Hasselblad fiind folosite în misiunile din cadrul mai multor programe spaţiale ale NASA, printre care Mercury, Gemini şi Apollo.

NASA a cerut firmei suedeze să construiască o versiune modificată de aparat de fotografiat, bazată pe modelul  500EL, pentur a fi folosită în cursul misiunilor Apollo de explorarare a Lunii.

Cunoscută  sub numele de  Hasselblad Electric Data Camera (EDC), această versiune avea lentile special proiectate şi o placă de sticlă cu ajutorul căreia erau plasate repere pe fiecare imagine (vizibile în fotografii sub forma unor cruciuliţe), pentru a putea estima înălţimea obiectelor fotografiate şi distanţa până la ele. Suportul de imagine era acoperit cu un strat subţire de argint, conducător de electricitate, pentru a preveni acumularea electricităţii statice care ar fi putut duce la apariţia unor scântei. Exteriorul camerei a fost vopsit în argintiu, pentru a ajuta la menţinerea temperaturii, iar lubrifianţii folosiţi în mod obişnuit au trebuit înlocuiţi cu unii speciali, care să permită funcţionarea camerei în vid.

Începând cu misiunea Apollo 8, astronauţii au dus cu ei asemenea camere în călătoriile lor spre Lună şi în misiunile de testare a navelor şi echipamentului. Neil Armstrong şi Buzz Aldrin au avut fiecare câte una în cursul istoricei lor misiuni (Apollo 11) în care, la 20 iulie 1969, oamenii au păşit pentru prima dată pe Lună.

Şi astronauţii participanţi la următoarele misiuni Apollo au avut camere Hasselblad EDC; 12 dintre ele se găsesc şi acum pe Lună, fiind lăsate acolo pentru a reduce greutatea încărcăturii navelor la întoarcerea pe Terra. Doar capsulele cu filmele au fost aduse pe Pământ.

Fotografiile aduse de astronauţi au permis tuturor oamenilor să ia parte, într-un fel, la extraordinarele lor călătorii de explorare. Iată o galerie de imagini realizate cu camerele Hasselblad În cursul acestor misiuni.

Sursa: Wired / Imagini: NASA

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase