Home » D:News » Avertisment pentru părinţi: un element din alimentaţia copiilor îi poate face pe aceştia mai violenţi

Avertisment pentru părinţi: un element din alimentaţia copiilor îi poate face pe aceştia mai violenţi

Avertisment pentru părinţi: un element din alimentaţia copiilor îi poate face pe aceştia mai violenţi
Publicat: 16.08.2013
Un nou studiu trage un semnal de alarmă, avertizând părinţii să limiteze cantitatea de sucuri dulci consumată de copiii lor. Dacă alte cercetări mai vechi au arătat că există o legătură între consumul de sucuri dulci şi obezitate, un nou studiu publicat în jurnalul „Pediatrics” afirmă că aceste sucuri provoacă totodată comportament agresiv şi violent în rândul copiilor, fiind afectaţi încă de la vârsta de 5 ani.

Cercetătorii de la Universitatea Columbia au urmărit obiceiurile a 3.000 de perechi mamă-copil din 20 de oraşe mari din Statele Unite ale Americii. Copiii au fost urmăriţi de la naştere, în cadrul unui studiu pe termen lung, însă datele referitoare la consumul de sucuri au început să fie colectate de la vârsta de 5 ani. Cercetătorii au solicitat mamelor să relateze câte porţii de suc bea copilul lor într-o zi obişnuită, iar apoi le-au solicitat să răspundă la o serie de întrebări referitoare la comportamentul copilului.

Copiii care consumau cel puţin patru porţii de suc pe zi erau de două ori mai predispuşi decât copiii care nu beau deloc suc să manifeste un comportament violent şi agresiv – cum ar fi distrugerea obiectelor altor persoane, începerea unor lupte fizice şi lansarea de atacuri verbale la adresa altor copii. Copiii care beau mult suc erau de asemenea mai predispuşi să aibă probleme în a fi atenţi la instrucţiuni şi erau mai retraşi din punct de vedere social decât copiii de 5 ani care nu beau suc.

„Se putea observa o reacţie la doză”, a comentat Shakira Suglia, autorul studiului şi totodată profesor de epidemiologie la Universitatea Columbia. „Cu fiecare creştere a cantităţii de suc consumat se observa o creştere a nivelului problemelor de comportament. Efectele erau vizibile chiar şi la copiii care consumau o singură porţie de suc pe zi”, explică specialistul.

Legătura dintre consumul de suc şi comportamentul violent se menţinea chiar şi atunci când cercetătorii luau în calcul factori socio-demografici, precum volumul de emisiuni TV violente la care erau expuşi copiii, programul lor de somn sau consumul de dulciuri.

Pentru că cercetătorii s-au bazat pe datele relatate de mamele copiilor, ei nu au putut să identifice tipul de suc (de dietă vs. obişnuit) sau cantitatea exactă asociată unei creşteri a comportamentului negativ.

Organizaţia ce reprezintă interesele companiilor producătoare de sucuri, The American Beverage Association, nu este de acord cu rezultatele studiului. „Este exagerat să spunem că sucul provoacă aceste probleme de comportament. Ştiinţa nu susţine o astfel de concluzie”, se arată într-un comunicat al The American Beverage Association.

Oamenii de ştiinţă afirmă că rezultate lor oferă noi dovezi ce atestă că sucurile au un efect negativ asupra copiilor.

Alţi experţi recomandă limitarea consumului de suc în rândul copiilor. „În ciuda a numeroase studii ce evidenţiază efectele negative ale consumului de suc, americanii continuă să cumpere şi să bea mai mult suc decât locuitorii oricărei altei ţări”, afirmă Marlo Mittler, un dietetician din cadrul Cohen Children’s Medical Center of New York. „Pentru a reduce efectele negative, este recomandată eliminarea consumului de suc”, spune specialistul.

Academia Americană de Pediatrie recomandă părinţilor şi doctorilor să limiteze consumul de sucuri cu zahăr şi cofeină în rândul copiilor, recomandând în schimb consumul de băuturi fără calorii şi lapte.

Sursa: CNN

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase