Home » D:News » Cum a fost posibil ca unei femei „să-i crească la loc” degetele amputate

Cum a fost posibil ca unei femei „să-i crească la loc” degetele amputate

Cum a fost posibil ca unei femei „să-i crească la loc” degetele amputate
Publicat: 07.02.2014
Cazul ciudat al unei tinere din Statele Unite i-a ajutat pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine modul în care creierul uman percepe propriul corp şi care este explicaţia fenomenului de „membre fantomă”.

Fenomenul cunoscut sub numele de „membre fantomă” a fost observat de mult timp, la început la soldaţii cărora li se amputau mâini sau picioare, pentru a li se salva viaţa.

Ei continuau să-şi simtă membrul amputat şi chiar să perceapă durere în el, deşi erau conştienţi că nu mai există în forma lui fizică.
Un caz şi mai straniu este cel a unei tinere din Statele Unite.

Ea s-a născut fără două degete la mână dreaptă. La 18 ani, a suferit un accident şi medicii au fost nevoiţi să-i amputeze mâna.

Ciudat este că ea a resimţit fenomenul de „membru fantomă”, însă avea senzaţia celor 5 degete, nu doar a celor 3 cu care se născuse.
În urma unei analize la tomograf, medicii au observat că în creierul ei exista imaginea unei mâini întregi, ca şi când acele degete „i-ar fi crescut la loc” după amputarea mâinii.

Concluzia doctorilor a fost că în creierul oamenilor există o imagine corectă a formei pe care trebuie s-o aibă corpul. Aceasta reprezentare mentală nu ţine cont de posibilele deficienţe pe care le poate avea corpul fizic şi atunci când un membru deformat este eliminat, creierul îl reconstituie mental în forma lui perfectă.

Sursa: New Scientist
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase