Home » D:News » De ce aveau strămoşii noştri pielea închisă la culoare? Teoria care oferă o posibilă explicaţie

De ce aveau strămoşii noştri pielea închisă la culoare? Teoria care oferă o posibilă explicaţie

De ce aveau strămoşii noştri pielea închisă la culoare? Teoria care oferă o posibilă explicaţie
Publicat: 26.02.2014
Când vorbim despre cancer ne gândim că este mai curând o boală modernă, a zilelor noastre, dar, potrivit unui studiu recent, această maladie a fost esenţială în evoluţia speciei umane, realizând o selecţie naturală.

Cancerul de piele a favorizat supravieţuirea şi evoluţia oamenilor cu piele închisă la culoare, sugerează un studiu realizat pe persoane albinoase din Africa.

Oamenii care suferă de albinism au pielea complet lipsită de pigmenţi, iar cei care trăiesc în Africa sub-Sahariană mor de cancer de piele la vârste foarte tinere, se arată într-un studiu publicat în revista Proceedings of the Royal Society B.

Asta demonstrează că în trecutul îndepărtat oamenii cu piele închisă la culoare au fost favorizaţi din punct de vedere al evoluţiei, spune Mel Greaves, biolog la Institutul de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie.

Cancerul de piele nu a fost considerat până acum important pentru selecţia naturală sau pentru evoluţie, deoarece în prezent multe cazuri sunt tratabile şi boala apare de obicei la persoane mai în vârstă.

Este evident că o piele mai închisă este mai protejată de soare, iar persoanele de culoare au un factor natural de protecţie de 13,4, în timp ce albii au un factor de 3,4. Prin urmare, un ten deschis este mai predispus la cancer de piele.

Când strămoşii noştri au început să vâneze în savană şi-au pierdut părul de pe corp, care le ţinea cald, iar pielea lor era similară cu a cimpanzeilor, adică deschisă la culoare.

Pielea mai pigmentată a apărut abia în urmă cu aproximativ 1,2 milioane de ani, dar deocamdată nu există o explicaţia clară pentru această schimbare.

Cercetătorii cred că acest fapt se explică prin adaptarea la mediu. O piele închisă la culoare este mai ferită de arsurile solare. De asemenea, protejează rezerva de acid folic din organism, care poate fi distrusă de razele ultraviolete.

În plus, melanina asigură o vedere mai bună şi ţine la distanţă infecţiile fungice frecvente în climatul umed.

Dincolo de aceste beneficii ale unui ten pigmentat, Greaves crede că explicaţia este de fapt cancerul de piele. În Africa sunt mult mai multe cazuri de albinism decât în Europa, aproximativ 1 la 5.000 de oameni.

Toţi aceşti albinoşi s-au îmbolnăvit de cancer de piele în jurul vârstei de 20 de ani, boala fiind favorizată şi de faptul că în Africa tinerii munesc mult în aer liber, în soare.

În trecut, când oamenii nu aveau cunoştinţe medicale şi nici metode de protecţie împotriva razelor nocive, cancerul de piele ar fi fost fatal şi ar fi acţionat foarte repede, ulceraţiile infectându-se uşor, crede Greaves.

Prin urmare, oamenii cu pielea albă mureau foarte tineri şi în număr mult mai mare, iar cei cu pielea închisă la culoare supravieţuiau, făceau copii şi astfel au putut să-şi transmită mai departe genele.

Deşi recunoaşte că este doar o teorie, fără dovezi clare, Greaves spune că ideea lui oferă prima explicaţie „plauzibilă” asupra acestui mister al evoluţiei umane.
 

Sursa: Live Scinece

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase