Home » D:News » Care sunt cauzele ce stau la baza autismului? Un studiu de amploare dezvăluie un răspuns surprinzător

Care sunt cauzele ce stau la baza autismului? Un studiu de amploare dezvăluie un răspuns surprinzător

Care sunt cauzele ce stau la baza autismului? Un studiu de amploare dezvăluie un răspuns surprinzător
Publicat: 06.05.2014
Un studiu de amploare realizat în Suedia indică faptul că genele sunt la fel de importante ca factorii de mediu în rândul cauzelor autismului, în condiţiile în care cercetările precedente acordau eredităţii o importanţă mult mai mare, informează AFP.

Cercetătorii s-au declarat surprinşi când au descoperit că ereditatea are o pondere de circa 50%, mult mai puţin decât estimările precedente de 80-90%, potrivit unui articol publicat în Journal of the American Medical Association.

Aceste rezultate provin din analiza datelor medicale colectate de la peste 2 milioane de persoane din Suedia între 1982 şi 2006, acesta fiind cel mai mare studiu din lume despre originile genetice ale autismului, o boală care afectează aproximativ o persoană dintr-o sută pe plan mondial. Statisticile americane recente estimează că o persoană din 68 suferă de autism în Statele Unite.

Suntem surprinşi de rezultate, pentru că nu ne aşteptam ca factorii de mediu să fie la fel de importanţi ca cei genetici în declanşarea autismului„, a declarat Avi Reichenberg, cercetător la Mount Sinai Seaver Center for Autism Research din New York.

Aceşti factori, nedetaliaţi în studiu, ar putea include, potrivit autorilor, statutul socio-economic al familiei, complicaţii apărute la naştere, infecţii materne şi medicamente administrate înainte şi în timpul sarcinii.

Coautori ai studiului sunt cercetătorii de la King’s College din Londra şi de la Institutul Karolinska din Stockholm.

Oamenii de ştiinţă cunosc deocamdată foarte puţine lucruri despre originile autismului şi consideră că sunt necesare studii suplimentare în acest domeniu. O serie de studii recente s-au concentrat în special pe originea prenatală, în timpul sarcinii, a acestei tulburări de dezvoltare.

Surse: Mediafax, Eurekalert

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase