Home » D:News » Descoperire neaşteptată sub gheţarii din Groenlanda. Experţii sunt uimiţi: „Nu ne aşteptam la aşa ceva”

Descoperire neaşteptată sub gheţarii din Groenlanda. Experţii sunt uimiţi: „Nu ne aşteptam la aşa ceva”

Descoperire neaşteptată sub gheţarii din Groenlanda. Experţii sunt uimiţi: „Nu ne aşteptam la aşa ceva”
Publicat: 20.05.2014
Topirea accelerată a gheţarilor din Groenlanda a oferit informaţii noi despre relieful acestei zone. Cercetătorii au aflat astfel că sub gheţari se află văi foarte adânci.

O hartă detaliată arată relieful care se ascunde sub gheţarii din Groenlanda. Sunt munţi şi canioane, însă văile de aici sunt mult mai numeroase şi mai adânci decât estimaseră geologii.

„Sub fiecare gheţar se află o vale şi nu ne aşteptam la aşa ceva”, spune autorul studiului, Mathieu Morlighem, de la Universitatea California. Fenomenul este întâlnit în toată zona de periferie a Groenlandei.

Multe din acest văi se întind foarte mult, iar noile date fac necesară regândirea scenariului în cazul topirii gheţarilor.

Gheţarii de aici sunt responsabili cu 10% din creşterea nivelului mărilor, iar specialiştii au considerat că rata de topire va încetini, pe măsură ce gheţarii se vor retrage în fiorduri.

Existenţa acestor văi, multe din ele ajungând chiar cu mult sub nivelul mării, creşte riscul topirii accelerate. Deşi nu pot estima exact care este riscul, experţii au declarat că aproximativ jumătate din gheţari sunt în pericol de topire (60 din 123).

Cercetarea Groenlandei este foarte dificilă, din cauza climei aspre, a locului izolat şi a gheţii foarte groase de aici.

Studiul a fost publicat în revista Nature Geoscience.

Sursa: Business Insider

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase