Home » D:News » Rusia vrea să şteargă gulagul din istorie. Perm-36, singurul muzeu despre represiunea politică din URSS, ar putea fi închis

Rusia vrea să şteargă gulagul din istorie. Perm-36, singurul muzeu despre represiunea politică din URSS, ar putea fi închis

Rusia vrea să şteargă gulagul din istorie. Perm-36, singurul muzeu despre represiunea politică din URSS, ar putea fi închis
Publicat: 25.06.2014
Singurul muzeu rusesc ce descrie istoria represiunii politice din fosta Uniune Sovietică, amenajat în fostul lagăr Perm-36, ar putea fi închis în curând, după anularea finanţării sale publice, a anunţat marţi ONG-ul Memorial, care îl administrează, informează AFP.

Acest muzeu, care descrie vieţile disidenţilor politici din gulagul sovietic, este amenajat în incinta lagărului de concentrare situat la 100 de kilometri de Perm, în regiunea Ural. Este unul dintre lagărele cele mai renumite, bine conservat, în care au fost trimişi în special prizonieri politici timp de peste 40 de ani.

„În prezent, nu mai sunt efectuate vizite, electricitatea muzeului a fost tăiată, iar toţi angajaţii au fost trimişi în concediu fără plată pe o perioadă nedeterminată”, a declarat Robert Latipov, directorul secţiunii locale a ONG-ului Memorial.

Funcţionarea muzeului depinde într-adevăr în mare parte de finanţarea publică, asigurată de autorităţile din regiune, care a fost anulată „fără explicaţii” în urmă cu peste o lună, a precizat acelaşi ONG.

„Perm-36 a devenit celebru în lumea întreagă. Existenţa lui însăşi reprezintă o dovadă a faptului că Rusia merge înainte, abandonând pentru totdeauna moştenirea ei totalitară”, se afirmă într-o petiţie de sprijinire a muzeului, publicată pe internet şi semnată de peste 40.000 de persoane.

Muzeul este administrat de peste 20 de ani de ONG-ul Memorial, înfiinţat în timpul perestroikăi de la sfârşitul anilor 1980 pentru a recenza victimele represiunilor politice. Memorial a devenit apoi principala organizaţie rusă de apărare a drepturilor omului.

Justiţia rusă a impus acestui ONG, în luna mai, obligativitatea de a se înregistra în calitate de „agent străin”, o denumire care reaminteşte de calificativul aplicat opozanţilor – reali sau presupuşi – din epoca stalinistă şi disidenţilor din anii 1970 şi 1980.

La începutul lunii iunie, un reportaj al postului pro-Kremlin NTV, intitulat „A cincea coloană„, a calificat muzeul „Perm-36” ca fiind „pro-fascist”, insistând asupra finanţării acestuia, ce provine parţial din străinătate, mai ales din Statele Unite.

Scopul muzeului este „de a-i învăţa pe tineri că fasciştii ucraineni nu sunt aşa de răi pe cât se spune în cărţile de istorie”, se afirmă în acel reportaj, făcând astfel o legătură cu actuala criză ucraineană.

Autorii reportajului au reproşat, de asemenea, ONG-ului Memorial faptul că organizează în fiecare an în incinta fostului lagăr un forum internaţional care reuneşte militanţi pentru drepturile omului, ruşi şi europeni, ca şi cadre universitare. Anul trecut, acest forum a fost anulat din lipsa finanţării.

„Această anulare a fost o lovitură grea şi acest forum nu va mai exista. Era o platformă de dialog, la care participau oameni foarte diferiţi. Există puţine iniţiative similare în Rusia. Dacă muzeul va fi închis definitiv, va fi un semn al instaurării unei dictaturi ideologice”, a declarat Robert Latipov.

Surse: Mediafax, New Republic

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase