Home » D:News » Cel mai ameninţat mamifer marin din lume ar putea dispărea în 4 ani

Cel mai ameninţat mamifer marin din lume ar putea dispărea în 4 ani

Cel mai ameninţat mamifer marin din lume ar putea dispărea în 4 ani
Publicat: 12.12.2014
„Vaquita” este o specie rară de delfini întâlnită în apele Mexicului şi care este, la ora actuală, cea mai ameninţată specie de mamifere marine din lume: au mai rămas în viaţă mai puţin de 100 de exemplare, arată estimările recente. Fără un program de protecţie foarte strict, aceşti delfini ar putea dispărea în următorii 4 ani.

Delfinii vaquita (Phocoena sinus) sunt mici, având doar 1,2 -1,5 metri lungime, şi trăiesc în Golful California, pe coasta vestică a Mexicului. 

Foarte rar văzuţi, sunt cunoscuţi mai cu seamă datorită exemplarelor care sunt aduse la suprafaţă moarte, după ce s-au încurcat în plasele pescăreşti şi au pierit prin înec.

În ultimii ani, populaţia lor a scăzut foarte mult, principala cauză fiind folosirea unui anumit tip de plase de pescuit, utilizate pentru prinderea unui peşte numit totoaba, şi el o specie ameninţată, dar foarte cerută în China, unde vezica sa înotătoare este considerată o delicatesă şi un aliment benefic pentru sănătate.

Peştele este pescuit cu năvoade instalate vertical în apă, care constituie un „zid” în calea animalelor marine; delfinii vaquita nu pot vedea în apă aceste plase şi, astfel, se încurcă în ele şi mor înecaţi (delfinii, fiind mamifere, au nevoie să iasă periodic la suprafaţă ca să respire). 

Un raport publicat în luna iulie a acestui an estima că mai există mai puţin de 100 de exemplare de delfini vaquita în sălbăticie şi că populaţia ar fi scăzut, doar în ultimul an, cu peste 18%. Dacă pescarii nu încetează să mai folosească plasele descrise în habitatul acestor mamifere marine, atunci ele ar putea dispărea peste 4 ani.  

În preeznt, doar o cincime din habitatul acestor delfini este declarat arie protejată, acolo fiind interzis pescuitul cu plase. Dar fotografii din satelit au arătat că interdicţia nu este respectată, în aria protejată circulând peste 90 de vase, din care 17 aveau la bord plasele incriminate.

Singura speranţă pentru delfinii vaquita ar fi un program complex de protecţie care să cuprindă măsuri cum ar fi interzicerea pescuitul cu asemenea plase în întreg habitatul delfinilor, creşterea numărului bărci de care să patruleze în zonă pentru depistarea vaselor vare pescuiesc ilegal şi interzicerea intrării cu plase de acest tip în toate zonele marine protejate, spune  Rebecca Lent, director executiv al Marine Mammal Commission.

Sursa: Live Science

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase