Home » D:News » Berlinul are un nou muzeu: exponatele sunt corpuri umane disecate şi plastifiate

Berlinul are un nou muzeu: exponatele sunt corpuri umane disecate şi plastifiate

Berlinul are un nou muzeu: exponatele sunt corpuri umane disecate şi plastifiate
Publicat: 19.02.2015
Primul muzeu permanent care va expune cadavre disecate şi plastifiate, cu pielea îndepărtată, pentru a arăta complexitatea corpului uman, s-a deschis miercuri, la Berlin, informează Reuters.

Muzeul este creaţia anatomistului german Gunther von Hagens şi a soţiei sale, Angelina Whalley, şi expune cadavre tratate cu un tip de cauciuc siliconic şi răşini într-un proces numit „plastinare”, care a fost inventat chiar de Hagens.

Numit „Doctor Moarte” (Dr. Death, în original, n.r.), Von Hagens a efectuat turnee mondiale cu controversata expoziţie „Body Worlds”, din 1995, atrăgând circa 40 de milioane de vizitatori.

Capitala germană este primul oraş din lume care va găzdui o expoziţie permanentă a creaţiilor anatomistului, muzeul aflându-se în faţa cunoscutului turn de televiziune din Alexanderplatz.

Expoziţia ocupă un spaţiu de 1.200 de metri pătraţi şi prezintă 20 de corpuri de pe care pielea a fost eliminată, făcând vizibili muşchii, organele, venele şi oasele; corpurile sunt aranjate în poziţii imitând acţiuni obişnuite din timpul vieţii, cum ar fi stând pe un scaun, întinzându-se sau efectuând exerciţii sportive.

Angelina Whalley a spus că expoziţia oferă vizitatorilor o nouă perspectivă asupra corpurilor lor şi a stilului lor de viaţă.

„După ce au văzut expoziţia, unii oameni au spus că nu-şi vor mai trata corpurile ca şi cum ar fi un dat de la sine”, a spus Whalley, adăugând că un sondaj efectuat la circa şase luni după vizitarea expoziţiei itinerante a arătat că 9% dintre oameni au renunţat la fumat, 23% au început să facă mai multe exerciţii fizice, iar 30% au început să aibă un regim alimentar mai sănătos.

Pe de altă parte, nu toţi berlinezii sunt entuziasmaţi de faptul că expoziţia de cadavre va ocupa un spaţiu permanent în oraş.

Conducerea muzeului a trebuit să se lupte cu autorităţile locale, care au declarat expoziţia ilegală, făcând referire la legile germane privind înmormântarea şi interzicerea expunerii de cadavre, şi care au încercat să interzică deschiderea instituţiei muzeale în luna octombrie a anului trecut. Van Hagen a câştigat, însă, în cele din urmă, în justiţie.

Mai mult decât simple cadavre, unii văd exponatele ca pe nişte opere de artă, după cum este cazul lui Detlef von Wagner, în vârstă de 61 de ani, care a fost de acord să-şi doneze corpul, după deces, pentru a fi tratat şi trecut prin procesul de „plastinare”.

„Nu vreau doar să putrezesc sau să fiu ars. Pentru mine, «plastinarea» este artă. Oamenii plătesc să-ţi vadă corpul neînsufleţit într-o expoziţie”, a declarat von Wagner.

„Gândul de a exista după moarte este cel care mă face să vreau să fac asta. În plus, nimeni nu trebuie să plătească pentru înmormântarea mea, ceea ce este minunat, nu-i aşa?”, a mai spus Detlef von Wagner.

O expoziţie similară, dar temporară, intitulată „The Human Body”, a avut loc la Bucureşti, în perioada 22 martie – 4 august 2013, la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

Sursa: MEDIAFAX

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase