Home » D:News » Personajele gay şi transgender „înfloresc” pe site-urile de streaming. Televiziunile, în întârziere

Personajele gay şi transgender „înfloresc” pe site-urile de streaming. Televiziunile, în întârziere

Personajele gay şi transgender „înfloresc” pe site-urile de streaming. Televiziunile, în întârziere
Publicat: 28.10.2015
Serviciile de streaming precum Netflix şi Hulu reprezintă vârful de lance în privinţa reprezentării persoanelor lesbiene, gay, bisexuale şi transgender în seriale TV, în special prin personaje transgender, şi depăşesc cu mult la acest capitol televiziunile tradiţionale, potrivit unui raport GLAAD.

Potrivit celui de-al 20-lea sondaj anual din domeniul televiziunii realizat de GLAAD (Gay & Lesbian Alliance Against Defamation), o organizaţie americană care monitorizează felul în care comunitatea persoanelor lesbiene, gay, bisexuale şi transgender (LGBT, n.r.) este reprezentată în mass-media, dat publicităţii marţi, personajele transgender absentează în totalitate din programele posturilor TV tradiţionale care sunt difuzate în primetime, informează Reuters.

În schimb, 7 procente din totalul personajelor din serialele difuzate de serviciile de streaming americane sunt persoane transgender, iar două dintre ele interpretează roluri principale.

Serialul „Transparent”, o producţie a site-ului Amazon, despre o familie al cărei tată este transgender, interpretat de actorul Jeffrey Tambor, a câştigat principalele trofee din industria de televiziune, inclusiv premiul Emmy şi Globul de Aur, pentru primul său sezon. De asemenea, acesta a fost primul an în care GLAAD a inclus în raportul ei anual serviciile de streaming.

GLAAD a descoperit doar trei personaje transgender care apar ocazional în serialele difuzate de posturile TV tradiţionale, reprezentând doar 2% din totalul personajelor. Între timp, unul dintre ele, Angelique, din serialul „Penny Dreadful”, a şi „murit” şi nu va mai apărea în următorul sezon al acestui show TV.

„Serviciile de streaming nu sunt încorsetate de acelaşi tipar al veniturilor care există în cazul televiziunilor, iar acest fapt le oferă o mai mare libertate de a fi creative şi de a spune poveşti mai bogate şi diverse”, a spus Sarah Kate Ellis, preşedintele asociaţiei GLAAD.

„Furnizorii de streaming au remodelat felul în care poveştile LGBT sunt spuse, iar acum vedem cum companiile tradiţionale care difuzează programe de divertisment fac tot ce le stă în putere pentru a prinde din urmă această tendinţă”, a adăugat ea, citând succesul deosebit de care se bucură serialele „Transparent”, „Sense8” şi „Orange Is the New Black”.

„Aceste producţii servesc de exemplu pentru producătorii TV, dovedindu-le că publicul este pregătit pentru un nou tip de programe”, a adăugat Sarah Kate Ellis.

În total, programele difuzate în primetime de reţelele tradiţionale de televiziune au inclus în ultimul an 35 de personaje gay, lesbiene şi bisexuale care apar cu regularitate în acele producţii, reprezentând doar 4 procente din totalul personajelor. Televiziunile prin cablu au inclus 84 de astfel de personaje.

Deşi raportul GLAAD a remarcat faptul că, în total, reprezentarea personajelor de televiziune care sunt lesbiene, gay, bisexuali şi transgender este în creştere, personajele diversificate din punct de vedere rasial lipsesc. De asemenea, numărul personajelor care reprezintă persoane cu dizabilităţi a scăzut.

Noul raport al GLAAD, care a monitorizat seriale deja difuzate – sau care urmează să fie difuzate – în perioada cuprinsă între 1 iunie 2015 şi 31 mai 2016, nu a inclus însă şi programe de tip reality-show, precum „I Am Cait”, dedicat fostului campion olimpic Bruce Jenner care a devenit femeie, luându-şi numele de Caitlyn Jenner, după ce a anunţat în mod public la începutul acestui an că este o persoană transgender.

Reprezentanţii GLAAD cer producătorilor de seriale TV să includă mai multe personaje LGBT şi cu o reprezentare rasială mai diversificată în următoarele seriale, pe toate platformele pe care acestea vor fi difuzate.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase