Home » D:News » INVENŢIA unui inginer ucrainean poate salva vieţile pasagerilor în cazul unei catastrofe aviatice. A muncit 50 de ani la ea – FOTO+VIDEO

INVENŢIA unui inginer ucrainean poate salva vieţile pasagerilor în cazul unei catastrofe aviatice. A muncit 50 de ani la ea – FOTO+VIDEO

Publicat: 19.01.2016
''Să supravieţuieşti unei catastrofe de avion e posibil'', susţine inginerul de aviaţie Vladimir Tatarenko, care şi-a dedicat o mare parte din viaţa sa inventării unei capsulă de salvare ce poate ajuta mii de oameni să supravieţuiască în accidentele aviatice.
În timp ce lucra la fabrica de producţie ”Antonov”, companie din Kiev (Ucraina), Tatarenko a fost de multe ori membru al comisiilor speciale de anchetă a accidentelor aviatice.
 
”Privind la aceste scene oribile şi cunoscând statisticile accidentelor aviatice, am ajuns la anumite concluzii. Oamenii gândesc greşit despre catastrofele aeriene, deoarece aproximativ 80% din acestea  se întâmplă din cauza erorilor umane”, a declarat inventatorul Vladimir Tatarenko.
 
„În timp ce inginerii de aeronave din întreaga lume încearcă să facă avioanele mai sigure, ei nu pot face nimic cu factorul uman”, a adăugat Tatarenko, explicând cum a ajuns la ideea unui container de salvare.
 
După cinci decenii de ani de cercetare, Tatarenko a primit un brevet pentru invenţia sistemului de evacuare proiectat într-o capsulă ce va salva echipajul şi pasagerii unui avion civil în caz de urgenţă.
 
 
Sistemul prevede o capsulă cu scaune pentru pasageri şi echipaj, care va fi instalată în interiorul fuselajului aeronavei. în caz de situaţii de urgenţă, precum cedarea unui motor sau a tuturor motoarelor, incendiu la bord, probleme tehnice generate de condiţii meteorologice nefavorabile şi a altor probleme, capsula se poate detaşa prin ejecţie şi va rămâne în aer cu ajutorul paraşutelor.
 
După ejecţie, o capsulă de mare altitudine propulsată de două motoare cu praf de puşcă care au menirea să-i încetinească viteza, va fi adusă pe pământ de paraşute.
 
 
”Din păcate, vieţile nu ar putea fi salvate dacă avionul ar exploda din interiorul său sau dacă ar fi suferit un atac cu rachete”, a adăugat inventatorul.
 
Deşi conceptul pare a fi un progres major în domeniul siguranţei aviatice, Tatarenko nu este sigur că producţia în masă a capsulei de evacuare poate veni în curând realitate. Este nevoie de  teste operaţionale şi de standardizare a sistemului, procedură care va dura cel puţin patru ani şi mai e nevoie de investiţii masive.
 
 
Potrivit calculelor lui , Tatarenko, costul aproximativ al proiectului de producţie a capsulei de evacuare de urgenţă adecvată pentru exploatarea comercială ar fi de aproximativ 1 milion de dolari.
 
Companiile aeriene nu au demonstrat un interes major pentru această invenţie până în prezent, pentru că această capsulă ar reduce numărul de locuri şi ar creşte rata de consum al combustibilului. 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase