Home » D:News » Paternoster, liftul care nu se opreşte niciodată. Cum se urcă şi coboară în liftul de COŞMAR

Paternoster, liftul care nu se opreşte niciodată. Cum se urcă şi coboară în liftul de COŞMAR

Paternoster, liftul care nu se opreşte niciodată. Cum se urcă şi coboară în liftul de COŞMAR
Publicat: 31.07.2016
Paternosterul este un tip de lift alcătuit din lanţuri şi două compartimente deschise care se mişcă, fără oprire, în sus şi în jos, printre etajele unei clădiri.

Pasagerii urcă şi coboară din lift în momentul în care ajung la destinaţia dorită fără ca paternosterul să se oprească. Nefiind o oprire între etaje, pasagerii trebuie să fie mereu atenţi altfel se pot accidenta. Pentru persoanele cărora le este frică de lifturi, paternosterul poate fi cel mai mare coşmar.

Galerie foto

vezi galeria
4 foto

Primul paternoster a fost instalat în 1884 în Dartford, Marea Britanie. Cu şapte ani înainte a fost patentat de un inginer britanic pe nume Peter Hart.. Numele paternoster vine din latinescul ,,Tatăl nostru”, primele cuvinte din rugăciune. Desigur, inventatorul nu s-a gândit la pericolul liftului atunci când la denumit astfel, ci la modul de asamblare al invenţiei sub forma unui şirag de rozalii.

Paternoster a fost foarte popular în Europa în prima perioadă a secolului al-XX-lea, deoarece putea căra mai mulţi pasageri decât lifturile obişnuite. Însă în zilele noastre aceste lifturi sunt foarte rare. Din cauza riscului de rănire, mai multe ţări le-a interzis. Mai există câteva funcţionale în Marea Britanie, Danemarca, Finlanda, Polonia, Ungaria, Suedia, Slovacia, Republica Cehă şi Germania, ultima având cele mai multe paternosteruri funcţionale (230).

Guvernul german a dorit să interzică aceste lifturi, dar există o mişcare de rezistenţă care a dorit păstrarea nostalgiei acestor maşinării.

,,Nu poţi preveni pericolul mereu”, a declarat un împătimit al paternosterului atunci când guvernul a încercat să-l interzică în 2015.

Sursa: Amusing Planet

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase