Home » D:News » Fructele din prezent, modificate genetic, au de 30 de ori mai mult zahăr faţă de fructele iniţiale

Fructele din prezent, modificate genetic, au de 30 de ori mai mult zahăr faţă de fructele iniţiale

Fructele din prezent, modificate genetic, au de 30 de ori mai mult zahăr faţă de fructele iniţiale
Publicat: 05.08.2016
''Este adevărat că anumite lucruri sunt genetice, precum trăsăturile de familie, dar bolile precum bolile de inimă sau diabetul, nu se încadrează în această categorie.''

Lector internaţional, Brian Clement a ţinu prelegeri despre stilul de viaţă sănătos şi în ghetourile din Bombay, dar şi la Geneva. Însă, poate, cel mai important, a salvat mii de oameni la Institutul de sănătate Hippocrates.

Expertul în nutriţie a vorbit, într-un interviu acordat CSID, despre mediul în care trăim şi ceea ce consumăm, mult mai importante în declanşarea anumitor afecţiuni decât moştenirea genetică.

Ce se întâmplă doctore: Sunt voci care spun că foarte multe dintre bolile de care suferă oamenii sunt genetice. Dumneavostră ce credeţi?

Brian Clement: Nu cred neapărat că acestea sunt genetice. În America, ideea de boală genetică este foarte răspândită. Cu toate acestea, dacă stăm de vorbă cu specialiştii în genetica umană, aceştia afirmă faptul că mai puţin de 5% din boli sunt cu adevărat genetice. Adevărul este că majoritatea bolilor de care suferă oamenii sunt mai degrabă epigenetice (legate de mediu, de modalitatea de gândire, de stilul de viaţă, de hainele pe care le purtăm).

Este adevărat că anumite lucruri sunt genetice, precum trăsăturile de familie, dar bolile precum bolile de inimă sau diabetul, nu se încadrează în această categorie. Genetic înseamnă permanent. Atâta vreme cât ne schimbăm stilul de viaţă şi consumăm alimente mult mai sănătoase, putem face o diferenţă şi putem schimba ceea ce nu funcţionează bine la noi. Un exemplu trist îl constituie fratele meu, care a murit la vârsta de 54 de ani, ca umare a alimentaţiei nesănătoase. Acest lucru este epigenetic. Atunci când mergem la doctor, acesta ne întreabă de istoria familială.

Dacă menţionez că fratele meu a murit la vârsta de 54 de ani, nu înseamnă că şi eu tind să am aceleaşi probleme, ca urmare a genelor. Problemele sale de viaţă au fost epigenetice, eu nu aş putea ajunge niciodată în locul lui – am aprope 70 de ani şi sunt precaut cu stilul meu de viaţă. Putem spune că suntem norocoşi pentru că avem o economie bogată. Considerăm că putem mânca absolut orice. E important să înţelegem faptul că alimentaţia este combustibilul nostru.

Aici, în România, în urmă cu 3-4 generaţii, toţi oamenii erau  fermieri, erau mult mai activi. În plus, consumau şi alimente bio. În zilele noastre, lucrurile s-au schimbat. Cheia este schimbarea stilului de viaţă. Am susţinut o conferinţă în Lituania, în martie şi voi continua să ţin cursuri de sănătate şi educaţie medicală în acea ţară. Şi am subliniat şi acolo, ca peste tot unde merg: doctorul ar trebui să recomande oamenilor, înaintea prescrierii oricărei reţete, schimbarea modului de viaţă! Deşi în facultate se pregătesc pentru a putea oferi cel mai bun tratament medicamentos, acesta ar trebui pus pe ultimul loc, după alimentaţie şi un trai de viaţă sănătos.

Citeşte continuarea în CSID!

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase