Prima pagină D:News

Un proiect inedit foloseşte căldura de la servere pentru a încălzi apa din case

Alexandru Voiculescu | 06.10.2017 | ● Vizualizări: 492
Credit: 123RF     + zoom
Galerie foto (1)

Compania Nerdalize a dezvoltat un sistem care foloseşte căldura serverelor pentru a încălzi apa caselor din Olanda. Nu doar că ajută oamenii şi companiile de baze de date în economisirea banilor, ci reduce şi emisiile de dioxid de carbon.

Conform companiei, „combinat, centrele de bază de date folosesc mai multă electricitate ca India şi generează mai multe emisii de CO2 decât industria aeriană”, scrie Futurism.

O proporţie semnificativă a electricităţii utilizate este pentru răcirea serverelor, astfel, în loc de un sistem de răcire, compania şi-a propus să folosească această căldură într-un mod benefic, de a încălzi apa în casele particulare.

Nerdalize va câştiga prin vânzarea spaţiului pentru centre de bază de date, proprietarii vor salva aproximativ 300 de euro pe an la căldură, iar companiile vor economisi 50% din cheltuieli.

Totuşi, mai trebuie puse la punct anumite aspecte logistice, precum mentenanţa serverelor şi repararea lor în caz de avarie. Ideea însă are popularitate, iar în august va începe al doilea test care include 42 de case.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Romanii au inventat încălzirea sub pardoseală, cu mult înaintea invenţiei moderne

Va deveni Pământul de nelocuit până în 2100?

Oamenii de ştiinţă lansează un avertisment: ne aşteaptă schimbări bruşte şi periculoase care ne vor afecta pe toţi

Viaţa de pe planetă este în PERICOL din cauza unui fenomen din Alaska